jazzef.com

jazzef.com Zdroj: jazzef.com

Hudební lahůdka – nová deska skupiny Jazz Efterrätt

Nových desek, které by měly skutečně originální zvuk a přicházely s neobvyklými nápady, není v Česku mnoho. V neděli jednu z nich v rámci festivalu Prague Proms pokřtí skupina Jazz Efterrätt a jmenuje se „2011“.

 

Zařadit Jazz Efterrätt není úplně jednoduché, protože hraje muziku na pomezí jazzu, funky a soulu. Jenže samotní členové skupiny (ta vznikla v roce 1998), kterou tvoří někdejší absolventi pražských konzervatoří, jsou někdy hudebně dost „promiskuitní“, protože si rádi zahrají i rock, latinsko-americkou hudbu, swing či dixieland.

 

 

O to zajímavěji působí nová deska (je to jejich třetí album) s názvem 2011. Je na ní celkem 11 skladeb a všechny jsou originální, žádná není převzatá. Pozoruhodné je, že CD pokřtí slavný americký trumpetista, nositel Grammy z roku 1984, Bobby Shew. Ostatně právě s ním část Jazz Efterrättu vystoupí na jeho koncertu ve Smetanově síni pražského Obecního domu 20. července.

 

Skupinu Jazz Efterrätt tvoří Martin Plachý (saxofon), Lukáš Chejn (kytary), Tomáš Uhlík (basová kytara), Ondřej Pomajsl (bicí), Petr Beneš (klavír, klávesy) a Jan Veverka (trombon). Jako host na nové desce ještě vystupuje Jan Hasenöhrl (trubka, křídlovka).

 

 

Koncert Jazz Night, na které bude pokřtěna deska 2011 skupiny Jazz Efterrätt se uskuteční v neděli 17. července ve 20 hodin na pražském Žofíně v rámci festivalu Prague Proms. Vstupenky stojí 250 korun.