Zdeněk Suchý

Zdeněk Suchý Zdroj: NGUYEN PHUONG THAO/MF DNES/Profimedia.cz

X interview krok za krokem: Milan Tesař hovořil s režisérem Zdeňkem Suchým

V Karlových Varech proběhl další z rozhovorů redaktorů Reflexu s osobnostmi ze světa filmu. Interview Milana Tesaře s režisérem Zdeňkem Suchým se odehrálo v Jameson Festival Lounge. Podívejte se v našem online reportu, jak probíhalo.

 

Takto probíhal rozhovor Milana Tesaře s režisérem Zdeňkem Suchým:

 

17:05 - Zdeněk Suchý představuje unikátní projekt dnešního večerního představení v místním Mětském divadle, které je přímo inspirováno legendárním filmem Trhák. Vystoupí v něm mimo jiné hudebníci z kapel Wohnout a Blue Effect.

 

17:12 - Na přání našeho redakčního kolegy Milana Tesaře pouští Zdeněk divákům na videu ukázky z představení kultovní divadelní skupiny Vrata, kterou před čtvrtstoletím spoluzaložil s Petrem Čtvrtníčkem.

 

17:16 - Poněkud brutální scénku o vztazích mezi pubelescetními mladíky z jejich tehdejšího představení ve Vinohradském divadle (Mikoláš Lubomírský, Petr Čvrtníček a Zdeněk Suchý) dokresluje normalizační hit přátelství od Petra Rezka, dřívějšího pěveckého partnera Hany Zagorové.

 

17:22 - Dlouholetí přátelé Suchý a Tesař vzpomínají na nejroztodivnější společné zážitky s Petrem Čtvrtníčkem, se kterým mimo jiné Milan Tesař pravidelně připravoval dodnes nepřekonaný satirický televizní pořad Česká soda. Společně si povzdychli nad kvalitou dnešní pořadů na České televizi, které často postrádají humorný nadhled.

 

17:29 - Poté, co kolega Tesař nazval Zdeňka Suchého praotcem českého videoklipu, Zdeněk opět ožívá a pouští klip Slim Jim české "superskupiny" konce 90. let Sexy Dancers. "Je tam sedmnáctiletá Leila Abbasová, kdo čtete bulvár, víte, kdo to je. My ji znali už tehdy," dodává Suchý.

 

17:34 - Pánové si neodpustili povzdech nad zoufalou kvalitou cen České akademie populární hudby Anděl ve srovnání s filmovými Lvy. Dokonce i na Dádu Patrasovou došlo. Ale Suchý prý dostal nejen Anděla (dva za klipy), ale i Triloblita nebo Týtý (za dokumentární seriál Bigbít). Nutno dodat, že jen na Českého lva zatím nedosáhl.

 

17:38 - Došlo i na vzpomínku na dokumentární film o Ivanu Královi, který Zdeněk Suchý natočil. A na řadu jde další videoklip (mimo jiné jeden z těch oceněných Andělem) skupiny Buty Trupeta.

 

17:45 - "V prvním filmu Davida Ondříčka Samotáři hraješ u české hymny drogového dealera", říká kolega Tesař. "Já vždycky říkám, že v Samotářích hraju hlavní roli prvních tří minut," odpovídá Suchý. "Ještě k té hymně - scénárista Petr Zelenka tehdy říkal, víte kluci, jak se po marihuaně zapomíná na cokoli, tak proč by Jirka Macháček nemohl zapomenout naší hymnu?"

 

17:50 - Zdeněk Suchý vypráví o pětiminutovém archivním klipu o letos už pětašedesátileté historii MFF KV, který na přání vedení festivalu sestříhal. Diváci jej uvidí v rámci sobotního závěrečného ceremoniálu.  Do krátkého formátu dostal vzpomínky na obrovské množství hvězd, které se zde v uplynulých 45. objevily. Mezi jinými například Elijah Wood, František Vláčil, Pierre Brice, Tony Curtis, Peter Fonda, Roman Polanski, Carlos Saura, Henry Fonda, Robert Redford, Harvey Keitel, Jiří Menzel, Michael York, Bob Hoskins, Jana Brejchová a mnoho dalších.

 

18:00 - Pánové se s diváky loučí a zároveň je zvou na zítřejší promítání filmu Koncert z edice Film X, které se uskuteční od 22 hodin v karlovarském letním kině.

 

 

Režisér Zdeněk Suchý stojí za filmovým zdokumentováním narozeninového koncertu pro Reflex i za režií kousků jako je videoklip Jsem pohodlný pro kapelu J.A.R. Společně s Petrem Čtvrtníčkem stál u vzniku divadla Vrata.