Česká televize

Česká televize Zdroj: Reflex.cz

Co bude s Českou televizí?

Samotný odchod Jiřího Janečka z čela ČT je zajímavá a podle všeho úlevná záležitost. Optimisté si od něj slibují především to, že se ČT odšpuntuje a pročistí a snad konečně začne produkovat i formáty, které jsou výzvou, ne pouze špatnou kopií pět let starých trendů.

Pesimisté namítají, že rozklad ČT byl za Janečka dokonán, televize prakticky vysáta a nyní je připravena k privatizaci. Janeček dokázal prodat kde co, včetně části archivů, přesto se televize dostala letos do ztráty půl miliardy korun a je evidentní, že Janeček by na svém postu nevydržel dlouho. Už jen proto, že postupně ztrácel podporu nejen v Radě ČT, ale i mezi vrcholnými manažery, kterými se obklopil.

 

 

Daleko zábavnější nyní bude válka o „televizní dědictví“. Roman Bradáč, jeden z těchto manažerů, který se postupně postavil do opozice proti Janečkovi, či zuřivě ambiciózní Milan Fridrich, momentálně ředitel sekce nových médií ČT budou mít proti sobě poměrně těžkého protihráče - Petra Dvořáka, bývalého ředitele Novy. Dvořák dělal dlouho úspěšně tvář televize navenek, zatímco Adrian Sarbu televizi fakticky řídit, než se systém loni rozpadl a Dvořák odešel. Jeho návrat na Kavčí hory by ale byl provázen řadou spekulací či vyloženě paranoidních teorií. Velmi pravděpodobně mu bude předhozen fakt, že pracoval pro PPF a v jejím zájmu by televizi řídil směrem k privatizaci jejích částí.

 

 

Privatizace ČT je přitom také oblíbené spekulační téma a je jen otázkou času, než se o možnostech privatizace začne mluvit veřejně. Jisté je, že k soukromému převzetí jsou momentálně vhodné kanály ČT1 a ČT4. Mají hodnotu a budou jako první vystaveny křiku ve smyslu „tohle není veřejná služba“. Příznivci veřejnoprávnosti pak mohou být uklidněni tím, že jim (za podmínek financování, které mohou vypadat různě) zbudou kanály ČT2 a ČT24. Tedy „veřejnoprávní umění“, které stejně podle většiny důležitých lidí nemá žádný vliv ani význam a zpravodajství, které je tak drahé, že je jednodušší ho ovlivňovat zvenčí, než provozovat.

 

Jisté je, že ve hře o budoucnost ČT si zákulisní hráči přes léto neodpočinou.