díaz

díaz Zdroj: archiv autora

Sledujte výjimečnou uměleckou instalaci Federica Díaze v pohybu

Federico Díaz společně s Alannou Heissovou uvedl do chodu pár robotických rukou, které budou den co den na benátském Bienále vytvářet jeden menší kontejner, reprezentující pohyb světelných fotónů ve předem vymezeném prostoru.

 

Projekt outside itself provází umělcův Manifesto NERO: “Umění není uměním, pokud jej vytváří lidské ruce” – tím navazuje na dřívější provolání Argnetince Lucia Fontany Manifesto BIANCO.

 

 

Ostatně, jak tomu bývá zvykem, Bienále provází nejrůznější hesla, na prezentaci mimochodem výtečného rakouského národního pavilonu, se například objevil jeden brazilský umělec s toalením prkýnkem na hlavě místo věnce s nápisem: “Not Every Shit is Art”. Což mimochodem vyjadřuje jistou místní rozladěnost z ne příliš povedené oficiální části – mezinárodní výstavu Illumination kurátorky Bice Curiger.

 

Federico Díaz, jehož výjimečná technologická instalace se odehrává v rámci kolaterálních projektů letošního 54. Bienále  Benátky 2011 nám řekl: “Provází mne příjemná nervozita z toho, jaký finální tvar objekt na konci bienále (tedy po přibližně pěti měsících) získá. Vše závisí na pohybu a barevnosti návštěvníků. Kdyby nepřišel nikdo objekt nebude existovat, našemu fyzickému vnímání by zůstal utajen.”

 

 

Reflex.cz vám bude přinášet nové fotografie mapující proměnu vznikajícího objektu.