Nicholas Winton

Nicholas Winton Zdroj: Profimedia.cz

Vichřice zničila v Londýně panely na výstavě Wintonovy vlaky. Expozice byla demontována

K velmi nepříjemné věci došlo v Londýně, kde prudká vichřice poškodila výstavní panely a expozice výstavy Wintonovy vlaky musela být demontována. Výstava připomínala odvážné činy sira Nicholase Wintona, který za druhé světové války zachránil z okupovaného Československa stovky židovských dětí. Organizátoři se pokusi výstavu, která byla otevřena jen před týdnem, obnovit.

Výstava Wintonovy vlaky byla v Londýně na Liverpool Street a jejím hlavním partnerem je hlavní město Praha. "Věřím, že se expozici pod širým nebem podaří v brzké době opět zpřístupnit. Organizátoři dělají vše pro to, aby unikátní fotografie a dokumenty o životě několika set židovských dětí, které se po válce vrátily zpět do Československa, byly zachráněny," reagoval na informace z Londýna předseda Výboru pro zahraniční vztahy a cestovní ruch pražského zastupitelstva Jan Kalousek.

 

 

"Výstava v sobě nese silné poselství, které nemůže umlčet nepřízeň počasí, ani jiná pohroma. Připomíná, že každá lidská katastrofa má své hrdiny: že mezi tisíci tragickými příběhy se najde alespoň jeden příběh se šťastným koncem a že mezi tisíci činy motivovanými neopodstatněnou nenávistí se najde alespoň jeden čin motivovaný úctou k lidskému životu."

 

"Uděláme vše pro to, aby výstava byla co nejdříve obnovena. Po skončení zdejší instalace poputují Wintonovy vlaky dále po světě, již nyní jsou vážnými zájemci nejen evropské metropole, ale i Nový Zéland, Izrael a USA," řekla k nepříjemné události producentka Olga Menzelová.