Lars von Trier

Lars von Trier Zdroj: Profimedia.cz

Jak si Lars von Trier musel sbalit kufry

V Cannes stále doznívá případ Larse von Triera. V tuto chvíli už má dávno sbaleno a je na cestě domů, což mu bude chvíli trvat, protože zásadně nelétá.

 

V kostce se tu stalo tohle. Trier přišel na tiskovou konferenci v celkem dobrém rozmaru a trousil jeden vtip za druhým. Problém ovšem je, že lze těžko poznat, kdy Trier žertuje, tváří se vždycky stejně poťouchle. Poté co rozebral homosexuální orientaci herce Uda Kiera a všem oznámil, že jeho herečky Kirsten Dunst a Charlotte Gainsbourg touží hrát v pornu, což on může hravě zařídit a bude to hardcore, přešel na téma estetických hodnot Třetí říše. Přes hudbu Richarda Wagnera a Speerovu architekturu se dostal až k větám „Hitlerovi vlastně rozumím“ a „ok, jsem nacista“. Všechno to korunoval slovy, že vždycky sympatizoval s židy, neboť byl přesvědčený, že je jedním z nich, ale od té doby, co mu matka na smrtelné posteli prozradila, že je árijec, svůj postoj prý dost přehodnotil. Načež Izrael označil za „osinu v zadku“. Na závěr všem ukázal zaťatou pěst, kterou zdobí vytetovaný nápis „fuck“.

 

 

Lepší PR svému filmu Melancholia udělat nemohl. Nepsalo se o ničem jiném, než jak si Trier pustil hubu na špacír a že tentokrát už to fakt přehnal. Nicméně na večerní premiéře Melancholie se všichni tvářili, že je všechno v nejlepším pořádku. Všechno proběhlo, jak mělo, červený koberec na začátku i potlesk na konci. Jedinou vadou na kráse byl zrušený večírek, prý to bylo „politické rozhodnutí“, to alespoň tvrdili ti hromotluci u vchodu. Ještě před tím stihl Trier vydat prohlášení, v němž se omluvil, že prý to tak nemyslel, že není ani nacista, ani rasista.

 

 

Do dalšího dne se to vedení festivalu rozleželo v hlavě a přispěchalo pro změnu se svým prohlášením, totiž, že se Trierovo jednání „neslučuje s humanistickými ideály a nelze ho tolerovat“. Trier tu byl označen jako „persona non grata“. Jeho film ovšem z festivalové soutěže vyloučený nebyl. Mezi novináři vznikla lehká panika, když začaly chodit sms, že Charlotte Gainsbourg ruší domluvené rozhovory. Jeden izraelský kolega vzal věci do svých rukou a volal Trierovým publicistům: „Tady je jeden zasr… žid, jak to vypadá s tím náckem Trierem?“ Dočkal se odpovědi, že Trier opouští Cannes. Jeho herecká svita zůstala (s výjimkou Charlotte, které nějak došlo, že už je sedm měsíců těhotná a že by měla zvolnit) a s novináři komunikovala vcelku ochotně: „To víte, to je Lars, toho nemůžete brát nikdy vážně.“ Trier se pak nechal slyšet, že je na svůj vyhazov z Cannes v podstatě dost hrdý, je totiž historicky první režisér, kterého z festivalu vykázali.

 

Hezkou tečkou za celou kauzou by bylo udělení Zlaté palmy Trierovu filmu Melancholia. Je to totiž pozoruhodný snímek. Ostatně podívejte se na trailer.