Miles Davis

Miles Davis Zdroj: Profimedia.cz

Koncert pro slavného jazzmana Milese Davise bude na Pražském hradě

Jednomu z vůbec nejvlivnějších muzikantů světa, jazzmanu Milesi Davisovi, bude v pondělí 23. května věnován jazzový koncert, který se uskuteční na Pražském hradě.

Právě v květnu by se Američan Miles Davis dožil pětaosmdesáti let. Jeho památku uctí i koncert v rámci tradičního cyklu Jazz na Hradě. Na akci vystoupí zvláštní česko-americké kvinteto sestavené saxofonistou Jaroslavem Jakubovičem. Ten společně s pianistou Emilem Viklickým pozval bývalé Davisovy spoluhráče, aby v akustickém provedení nacvičili některé ze slavných skladeb z 50. a 60. let minulého století. Na Pražském hradě proto zahraje i bubeník Lenny White (momentálně hraje s Chickem Coreou, dále trumpetista Jon Faddis (známý z hudebního filmu Blues Brothers 2000) a basista Tom Barney, stálý člen rockové kapely Steely Dan.

 

 

Během večera zazní kromě jiného písně, z nichž se později staly jazzové standardy, například Milestones, Seven Steps To Heaven nebo Someday My Prince Will Come.

 

U příležitosti Davisova výročí vychází poprvé v Česku i biografická knížka amerického novináře a básníka Quincyho Troupea. Barvitě převyprávěný život hudebníka přeložil Josef Rauvolf.