Houmlesák s brokovnicí

Houmlesák s brokovnicí Zdroj: Youtube.com

Je pátek, čas na… "houmlesáka s brokovnicí"

Nejhustší film letošního roku si odbyl novinářskou premiéru (a taky tu na pirátských sítích, odkud je teď freneticky stahován) a první ohlasy jsou nadšené.

 

Připomeňme, že se jedná o snímek, ve kterém chodí Rutger Hauer (replikant Roy Batty z Blade Runnera) s brokovnicí po městě a zabíjí lidi. A pak že se na scénáři nedá ušetřit. Vzpomínka na stávkující hollywoodské scenáristy, kteří se před nějakou dobou dožadovali vyššího ohodnocení, bledne před synopsí snímku Hobo with a shotgun (Houmlesák s brokovnicí) jako vegetarián u závěrečné scény snímku Rambo 4.

 

 

Bude-li se konat demonstrace za brzké uvedení snímku v českých kinech, budeme se jí účastnit s veselými transparenty v rukou; soudě dle ukázek (včetně té necenzurované, v níž se vytrhávají hlavy z kanálů řetězem, pokud uvedeme jednu z těch méně brutálních scén) a prvních ohlasů lze soudit, že Houmlesák z brokovnicí patří ke stejnému archetypu, jako Batman, Pérák, Charles Bronson a Sokol, strážce noci. Jenom má teď v ruce palnou zbraň pro brokové střely, kleje jako dlaždič a nechává za sebou kýbly krve.

 

 

Obáváme se jediného: že ať je pro nadšené americké recenzenty Houmlesák s brokovnicí drsný, jak chce, na nás bude oproti nedávno zveřejněnému audiovýlevu Kristýny Kočí nakonec působit jako unylá selanka.

 

Kočí je drsnější než Hauer.