Irská kapela U2

Irská kapela U2 Zdroj: U2.com

Turné irské kapely U2 je nejúspěšnější v historii pop-music. Má utržit až 12 miliard korun

U2 překonali dosavadní rekord, který drželi Rolling Stones. Koncerty nynějšího turné irské skupiny zatím vidělo pět miliónů diváků.

Turné nazvané 360° začalo v červenci 2009 v Barceloně. Celé ho organizuje společnost Live Nation Entertainment, jež mimo jiné minulý týden uskutečnila koncert Boba Dylana v Číně. Live Nation na všech 110 koncertů prodalo na sedm miliónů lístků. U2 ještě zbývá 26 koncertů, než turné ukončí 30. července na festivalu v Monctonu v Kanadě. Producenti předpokládají, že do té doby se tržba celého turné zvýší na 700 miliónů dolarů (asi 12 miliard korun).

 

Už teď je jasné, že po nedělním koncertu v São Paulu překonali U2 rekord z roku 2007, kdy turné Rolling Stones, Bigger Bang, vydělalo 558 miliónů dolarů (zhruba 9,5 miliardy korun). Je to tedy s určitou nadsázkou jistý druh vítězství Irska v nekonečném irsko-britském souboji. Manažer U2 ale upozorňuje, že turné stálo hodně peněz, tudíž jeho finální úspěch nemusí být z hlediska zisku až tak extrémní.


Jedno očekávání se už ale naplnilo — U2 jsou na vrcholu pop-music. Otázkou zůstává, kdo je pokoří. Ještě že to nebude Rytmus, který se chystá se svou novou deskou „dobýt svět“. To je tak, když Slovákovi začne být Česko malé ...