Co můžeme očekávat od Boba Dylana? Jako vždy: neočekávané!

Co můžeme očekávat od Boba Dylana? Jako vždy: neočekávané! Zdroj: Profimedia.cz

Časy se opravdu mění: Bob Dylan odehrál koncerty v Číně

První koncerty amerického zpěváka Boba Dylana, které se ve středu odehrály v Pekingu a v pátek v Šanghaji, svědčí o tom, že časy se opravdu mění. Největší koncertní promotéři teď chtějí pozvat do země další mezinárodní hvězdy.

O tom, že vystupovat a propagovat „zápaďáckou“ muziku právě v Číně není žádná sranda, mohou vyprávět třeba Rolling Stones. V roce 2006 měli Stouni od čínského ministerstva kultury zákaz zahrát některé písně, jež ministerstvo označilo za hrubé. V roce 2008 zase nastala nepříjemná situace, když islandská zpěvačka Björk vykřikla na konci své písně, která nesla název „Vyhlášení nezávislosti“, slovo Tibet. Britská skupina Oasis to při svém vystoupení pro Číňany také neměla lehké. V roce 2009 musela kapela zrušit veškerá čínská vystoupení, protože její kytarista Noel Gallagher se v roce 1997 zúčastnil koncertu na podporu Tibetu.

 

Koncerty Boba Dylana byly původně plánovány na loňský rok, ale byly zrušeny právě z rozhodnutí čínského ministerstva kultury. Dylan nyní s ročním zpožděním vystoupí, ale pod důkladným dohledem čínských úředníků.

 

 

Turné je organizováno americkou společností Live Nation, jež do ČR například přivezla Rihannu či Bryana Adamse. V Číně se chce také prosadit americký gigant AEG, který spravuje spolu s partnery dva koncertní sály (v Pekingu a Šanghaji) s kapacitou pro osmnáct tisíc diváků. AEG doufá, že oba sály zaplní právě při koncertech proslulých hudebníků. Nicméně, začátkem týdne nebyly koncerty ještě ani zdaleka vyprodány. Musíme brát v potaz, že Dylana mohou znát v Číně zatím spíše jen lidé z továren, kde jeho obličej tisknou na trička.