Odcházení

Odcházení Zdroj: Tomáš Tesař

Havlův film Odcházení provází naprosté divácké fiasko

Málokterý český film provázela tak obrovská mediální kampaň jako Odcházení Václava Havla. Bylo to pochopitelné, vždyť se jedná o dílo bývalého prezidenta. Ovšem odezva u diváků je mizivá. Do 3. dubna (k tomuto dni jsou k dispozici reálná čísla) přišlo do kin na Odcházení 24 999 lidí. Je to daleko, daleko za očekáváním producentů i distributora. Navíc zájem každým dnem prudce klesá a film podle všeho dlouho v kinech nevydrží.

Především se zdá, že média zcela přecenila možný zájem veřejnosti o umělecké výboje Václava Havla. Exprezident v tomto směru prostě netáhne. Zejména mladé lidi prakticky nezajímá (to neznamená, že ztratil u většiny české veřejnosti respekt).

 

 

 

„Nezafungoval“ ani efekt zveřejnění mnoha desítek kladných i záporných kritik na film, které se v posledních týdnech objevily v časopisech, novinách, rozhlase, televizi i na sociálních sítích. Tímto způsobem se mnohdy podaří vybudit větší zájem veřejnosti o některý film, ale tentokráte experti narazili na zjevný chlad a nezájem. Bouřlivá výměna názorů se tak odehrála pouze mezi jednotlivými filmovými kritiky a přispěl do ní svými podivuhodnými výroky sociálnědemokratický poslanec Jandák.

 

 

Jenže to, že na film lidi nechodí, může mít i jeden zcela prostý důvod. Diváci nevěří, že by Václav Havel uměl natočit tak zajímavý film, aby byl důvod na něj jít. Sám jsem Odcházení viděl a celkem jsem se pobavil, ale přesvědčit o tom širokou veřejnost zjevně nejde.