sherlock

sherlock Zdroj: archiv

Sherlock konečně v Česku: ČT 1 odvysílá jediný pořad, který letos musíte vidět

Okamžitě po uvedení se tento seriál stal senzací. Nejprve ve Velké Británii, kde měl na BBC premiéru v červenci loňského roku. Vzápětí se stal i internetových hitem, kdy dlouho patřil k ilegálně nejstahovanějším evropským televizním pořadům. A to přesto, že seriál má pouhé tři díly a další se teprve plánují.

 

Osobně ho považuji za nejlepší evropský seriál loňského roku. Řeč je o třídílném projektu Sherlock autorů Stevena Moffata a Marka Gatisse s fantastickým Benediktem Cumberbatchem v hlavní roli a Martinem Freemanem (znáte ho ze Stopařova průvodce po Galaxii nebo z britské verze seriálu Kancl) v roli dr. Watsona.

 

 

Jedná se o moderní adaptaci některých klasických příběhů Sherlocka Holmese, které jsou výjimečné hlavně tím, že je děj přesunut do současného Londýna, kde si ale uchovává stále dokonale viktoriánskou atmosféru - i při využití nejmodernějších vyprávěcích a vizuálních prostředků. Děj je do současnosti přenesen značně mazaně. Snad nic zásadního neprozradím, když řeknu, že například jedna z klasických sherlockovských dedukcí, při nichž detektiv v originále Artura Conana Doyla používá kapesní hodinky, je na plátno převedena naprosto věrně, jen hlavní postava teď používá místo zastaralých hodinek k demonstraci mobil.

 

Výborně napsaný, výborně obsazený a ještě lépe natočený seriál začne vysílat ČT 1 9. dubna večer, kdy uvede první díl trilogie s názvem Studie v růžové. Další dva díly Slepý bankéř a Velká hra budou následovat. Rozhodně koukejte.