David Ondříček a Ivan Trojan na tiskové konferenci k chystanému filmu Ve stínu

David Ondříček a Ivan Trojan na tiskové konferenci k chystanému filmu Ve stínu Zdroj: Profimedia.cz

Jak se točí špinavý film? Odpověď zná David Ondříček

Dvakrát odložil natáčení. Před pár týdny s ním konečně začal. Jde o pečlivě připravovanou a nákladnou evropskou koprodukci  (česko-polsko-slovensko-německá), žádný na koleně ušmudlaný český filmeček. Důvodů, proč se těšit na film Davida Ondříčka nazvaný Ve stínu, je hned několik.

Příběh se vrací do padesátých let, konkrétně do období, jež předcházelo měnové reformě. Navíc je to kriminálka. To je spojení období a žánru, které na plátně hodně dlouho nebylo vidět. Filmaři se často vracejí do válečného období, případně doby bezprostředně poválečné, důkladně zmapovaná jsou především šedesátá léta, ale i sedmdesátá a osmdesátá, ta hnusná padesátá zatím stála stranou, filmaři se jich trochu štítili. Stejně jako kriminálního žánru. Že by se Davidu Ondříčkovi podařilo vykrýt díru na našem filmovém trhu?

 

 

Scénář filmu Ve stínu psal s Ondříčkovým přispěním Marek Epstein, což je – i navzdory pár vcelku průměrným televizním věcem – talentovaný a velmi schopný autor. Tentokrát sází na příběh jediného spravedlivého muže, jenž stojí proti všem. Sled událostí odstartuje krádež v klenotnictví, z běžné vloupačky se ale vlivem zákulisních intrik tajné policie stane politická kauza, která má odvrátit pozornost od mnohem významnějších událostí. Do vyšetřování vstupuje specialista z NDR, jenž má dokázat, že kradené zlato mělo sloužit židovské obci k financování „podpory sionistického terorismu“. Tohle tu fakt ještě nebylo.

 

Kapitána Hakla, který to celé vyšetřuje, hraje Ivan Trojan, což je jediný herec, jenž s Ondříčkem vydržel v tomto projektu několik let. Onoho „specialistu z NDR“ hraje Sebastian Koch, což je chlapík, který exceloval v oscarovém filmu Životy těch druhých. Obsazení vzbuzuje hodně velká očekávání.

 

 

Zajímavé bude, jak se Ondříček vypořádá s atmosférou filmu. Původně měl prý záměr natočit „esteticky půvabný“ film, od něj ale prý upustil a pod vlivem architekta Jana Vlasáka a kameramana Adama Sikory (jemuž se v Polsku přezdívá „princ temnoty“) došel k tomu, že natočí „špinavý film“. „Praha byla v padesátých letech dost zničená, všechno bylo špinavé, chlapi sice chodili v oblecích, ale každý měl oblek jen jeden a podle toho vypadal,“ vysvětlil svůj záměr režisér. Každopádně točí film noir a u toho by mělo zůstat.

 

Špinavou Prahu padesátých let prý našel v Polsku, například v Lodži. U nás už je všechno příliš opravené a načančané, kdežto v Polsku se dají najít zákoutí, která padesátá léta minulého století věrně evokují. Přesto se chce pokusit „vyrobit“ a natočit Václavské náměstí oné doby, tedy s tramvajemi a vším, co k tomu patří. „Pokud takový záběr ve filmu nenajdete, tak to bude proto, že se nepovedl,“ vzkazuje Ondříček. Přesvědčit se o tom budeme moci za necelý rok, premiéra filmu Ve stínu je naplánovaná na 2. února 2012.