Výstava o smrti v galerii DOX

Výstava o smrti v galerii DOX Zdroj: Adam Kolář

Výstava o smrti v galerii DOX
Výstava o smrti v galerii DOX
Výstava o smrti v galerii DOX
Výstava o smrti v galerii DOX
Výstava o smrti v galerii DOX
11
Fotogalerie

Do galerie DOX jen v černém. Je to tam samá smrt

Výstava, jejíž název zní Sladkost smrti: Pohled do Archivu III – parte, reflektuje téma konce života. Návštěvník se má zamyslet nad tím, zdali může být smrt sladká, či o tom, co vůbec říci o stavu přechodu ze života do nebytí. Jak se vlastně se s smrtí můžeme vyrovnat? Od doby, kdy si člověk uvědomí svoji smrtelnost, si tuto otázku neustále pokládá.


Výstava Sladkost smrti, která ve středu začala v pražském centru DOX, nabídne fotografie hrobů, hřbitovů, různé dokumenty, filmy a smuteční oznámení od českých výtvarných umělců. Výstava má být zároveň pomníkem pro zesnulé výtvarníky. „Nechtěli jsme vystavit jenom parte, ale připomenout i rituály, které odchod člověka doprovázejí,” píše na stránkách DOX jeden z kurátorů výstavy Jan Kuntoš.

 

Májí to zaručit fotografie Radoslava Kratiny, který v polovině 80. let zachycoval krásné hroby na pražských Olšanských hřbitovech, či fotografie Miroslava Urbana, jenž své snímky pořizoval od 70. let na stovkách hřbitovů v Čechách i ve světě. Urbanovu bohatou sbírku doplní tři jeho krátké filmy odkazující ke smrti, minulosti, devastaci, zániku.

 

 

Uvidíme i pohřby z rodinného alba Lucie Kalátové, které nám ukáží maloměstské pohřební rituály před pětašedesáti lety. Zvědavý jsem především na dokument samotných kurátorů Jana Kantoše a Lucie Kalátové, který nese název Poslední místa člověka. Byl natočen ve strašnickém krematoriu a má divákům přiblížit dnešní technologii smrti.

 

 

Bude zajímavé pozorovat, zdali tato maličká výstava sklidí podobný ohlas jako Decadence now!, která byla donedávna v Rudolfinu a podle slov kurátora pobouřila velikou část návštěvníků. V případě Decadence now! se lidé pouštěli do kurátora Otty Urbana o sto šest, aniž někteří z nich na výstavě vůbec byli. Srovnávat významnou a světovou výstavu z Rudolfina  s maličkou expozicí v DOX opravdu nelze. Jejich kontext však ano, a ten by mohl pár lidí pobouřit ze stejných důvodů, stejně jako tomu bylo u Decadence. Jak Sladkost smrti dopadne, si budeme muset počkat do 16. června, kdy výstava v galerii DOX končí.