Unkle

Unkle Zdroj: archiv

Kultovní Radio 1 slaví 20 let. Zahrají mu k tomu UNKLE

Pražské Radio 1 je fenomén. V souvislosti s ním lze bez ostychu operovat se slovy jako kultovní či legendární. Nejde přitom jen o to, že se jedná o první soukromou nezávislou rozhlasovou stanici u nás. Radio 1 bylo vždy něčím víc. Právě teď slaví dvacet let existence. K narozeninám mu v pátek 25. března zahraje v KC Vltavská britská kapela UNKLE.

 

Prenatální věk prožilo Radio 1 na Letné pod bývalým Stalinovým pomníkem na podzim roku 1990 ještě jako Radio Stalin. Po několika více či méně dramatických peripetiích přišlo oficiálně na svět 25. března 1991 udělením vysílací frekvence 91, 9.

 

 

 

 

Radio 1 se od ostatních rozhlasových stanic vždy lišilo jak hudebním zaměřením, tak civilním projevem moderátorů. V devadesátých letech posluchače seznamovalo s aktuálními světovými hudebními trendy (anglické kytarovky, taneční scéna…) a zároveň podporovalo domácí interpety, pro které bylo často jediným kanálem, skrze nějž se mohli dostat k širší veřejnosti. Řeč je o době, kdy neexistoval internet, a kdy cena jednoho cédéčka byla v ostrém kontrastu se stavem peněženek tehdejší mládeže. Ani internet, ani relativní dostupnost různorodé hudební produkce však Radio 1 nepohřbily. Stanice si dodnes udržuje status alternativně zaměřeného média, jehož vysílání se neřídí počítačovým playlistem, nýbrž vkusem jednotlivých moderátorů.

 

 

Na oslavě dvacátých narozenin Radia 1 bude docela příhodně hrát kapela UNKLE, kterou většina českých fanoušků zná zejména díky frekvenci 91, 9. Projekt založili v roce 1994 producenti Bill Lavelle z tehdy významného labelu Mo´Wax a Tim Goldsworthy. Na zásadním, debutovém albu Psyence Fiction se však Goldsworthy již nepodílel, Lavelle zato ke spolupráci přizval hlavní hvězdu svého vydavatelství, DJe Shadowa. Na desku přispěli také například Richard Ashcroft (The Verve), Mike D (Beastie Boys), Jason Newsted (Metallica), Ian Brown (The Stone Roses), Badly Drawn Boy či Thom Yorke (Radiohead). Právě píseň Rabbit In Your Headlights, v níž zpívá Yorke, je dodnes (asi i díky famóznímu klipu Jonathana Glazera) nejznámější skladbou z dílny UNKLE.

 

 

Kapela pak po průběžných hibernacích vydala další čtyři desky, tu poslední v minulém roce. Ačkoliv žádná z nich nedosáhla kvality ani věhlasu debutu, ve všech případech se jedná o celkem příjemné nahrávky, na adresu loňského alba můžeme dokonce říct, že je skvělé. Koncert v KC Vltavská je jedinou středoevropskou zastávkou turné UNKLE.