Youtube symphony orchestra 2011

Youtube symphony orchestra 2011 Zdroj: YouTube.com

YouTube Symphony Orchestra 2011: Hudební nářez ze Zeměkoule

Jak dát dohromady orchestr, jaký tu ještě nebyl? Dát dohromady nejlepší hráče Česka? Nebo rovnou z celé Evropy? Proč troškařit – YouTube vybral 101 muzikantů z 33 zemí celého světa. Pak z nich poskládal orchestr a nechal ho hrát v Sydney.

 

Každý z hudebníků, kteří se posadili do „YouTube Symphony Orchestra 2011“, poslal svou vlastní přihlášku právě formou videoklipu na YouTube. Nejlepší z nejlepších nyní odehráli koncert pod vedením dirigenta Michaela Tildina Thomase; opera v Sydney se rozsvítila monumentální projekcí a hudebníci z třiatřiceti zemí světa odehráli pozoruhodnou věc.

 

 

 

Není to poprvé, co šikovní lidé z YouTube vytvořili něco, co přesahuje běžnou spotřebitelskou úlitbu nebo princip, jak ke svému produktu přitáhnout další kopu platících zákazníků. Koncert YouTube Symphony Orchestra 2011 je umělecké dílo, které rámec „nech se nalákat – nakup – zapomeň“ překračuje. Spadá do stejného ranku jako projekt „A Life in a Day“, při kterém Ridley Scott a Kevin McDonald posbírali několik tisíc klipů na YouTube z jediného dne a vytvořili z nich film, který se může měřit s audiovizuálními esejemi o lidstvu Koyaanisqatsi, Powaqqatsi nebo Baraka.

 

 

 

Je fajn, když nám někdo čas od času připomene, že sociální sítě pořád ještě nejsou jen pískoviště pro byznysmeny. A že i byznys jako je YouTube může mít styl.