Carl Davis

Carl Davis Zdroj: RX

Velký koncert se skladbami Beatles bude už za týden v Praze

V New Yorku narozený, ale v Británii od roku 1961 žijící dirigent a skladatel Carl Davis (74) má Prahu rád a české hlavní město má rádo jeho. Excentrický umělec, který má za sebou spolupráci i se slavným Paulem McCartneym a mnoho projektů pro televizi i film, přijíždí teď do Prahy opět osobně představit skladby Beatles v orchestrálním podání a vlastních aranžích. Na koncertě The Beatles Night vystoupí s Českým národním symfonickým orchestrem 21. března. Předtím poskytl exkluzivní rozhovor Reflexu.

 

Pane Davisi, jak jsem se koukal, Prahu znáte celkem dobře …

Už jsem u vás hrál a měl jsem vystupovat s Beatles Night v Praze podruhé loni v prosinci, ale příšerně sněžilo, nic nelítalo a já zůstal viset na londýnském letišti. Takže jsem to nestihl a musel za mne zaskočit někdo jiný. Tentokrát to ale snad vyjde, každopádně se hodně těším.

 


Proč jste si vybral zrovna Beatles?

Víte, já jsem původně z Ameriky, a když jsem přijel do Británie na začátku šedesátých let, bylo to pořád ještě místo, ve kterém byla cítit válka. Byly tam pořád stopy po bombardování a vůbec to bylo poměrně šedivé místo, svým způsobem dost šokující pohled. Beatles do toho tehdy vnesli úplně novu energii, Británie jako by se díky nim rozsvítila. Navíc ta hudba tehdy byla opravdu zajímavá. Hrozně mě to tehdy vzalo a bere mě to dodnes …


Dokázal byste si představit, že byste pro velký orchestr zaranžoval i skladby někoho jiného než Beatles? Myslím nějaké jiné popové skupiny?

Principiálně to samozřejmě není vyloučené. Jde o to, aby ta hudba měla silné, nosné melodie, aby tam byly motivy, s nimiž se dá pracovat. Musíte prostě mít na čem stavět a hudba by vás měla inspirovat k zajímavé aranži. Pak by to asi možné bylo. Otázka je, zda by to bylo zajímavé pro posluchače.


Jakou skladbu od Beatles máte vy nejraději?

Jakoukoli, která má silnou melodickou linku. Hey Jude je určitě velmi krásná skladba, například. A ta zazní i v Praze.

 


Pracujete hodně pro televizi a skládáte filmovou hudbu. Co vás na téhle práci baví?

Je fantastické, že si můžete dovolit jít po emoci okamžiku. Já s prací pro televizi (koncert The Beatles Night v Praze má natáčet Česká televize - pozn. autora) nemám problém – všichni skladatelé, včetně těch největších, jako Beethoven nebo Mozart, měli nějaké vedlejší aktivity a mě práce pro televizi a film nesmírně baví právě možností oživit hudbou nějakou emoci okamžiku.


Jakým systémem pracujete pro televizi? Chcete být u vzniku projektu od začátku, nebo vám stačí vidět polohotové dílo?

Rád vidím věci od samého počátku. Podívám se a vidím, jakou má ta konkrétní situace emoci, zda je potřeba něco dramatického, dojemného a podobně. V tu chvíli mi začne v hlavě hrát základ melodie, se kterou pak dál pracuji. Jiné je to u větších projektů. Pracoval jsem třeba na projektu The World At War, poměrně velký projekt, kde už je to zase trochu jiná práce. Tam jsou zase třeba nesmírně důležité úvodní titulky. Ty stanovují náladu, upoutávají k programu a nalaďují diváky na to, co můžou čekat. V tom mi pomáhají jisté aspekty české hudby. Smetana nebo Martinů pro mě v tomhle projektu byli velmi inspirativní.

 


Jako dirigent jste velmi výrazný. Ale baví vás i komponování. Která z těchto činností pro vás má větší význam?

Obě jsou součástí procesu a obě se skvěle doplňují. Víte, komponování je velmi osamělá činnost. Jste u toho pouze sám se sebou nebo možná kolem vás někdo je, ale rozhodně si nepřejete být rušen. Zatímco při dirigování je na vás upřena pozornost celého orchestru a vy primárně pracujete s lidmi. Já okamžitě vycítím náladu celého tělesa – cítíte z orchestru důvěru, nepřátelství, nervozitu a to jsou všechno pocity, s nimiž musíte pracovat. Je to úplně jiná práce, ale rozhodně je stejně zábavná.


Takže se do Prahy těšíte?

Hrozně. Víte, jezdím tam poměrně často. Poprvé jsem tam byl snad někdy začátkem devadesátých let. Vždycky když přistanu na letišti, začnu si broukat Vltavu. A většinou mi to vydrží celou cestu až do centra. Na to se těším hodně.

 


Koncert The Beatles Night, na kterém bude Český národní symfonický orchestr dirigovat Carl Davis, se koná 21. března v 19.30 ve Smetanově síni Obecního domu v Praze.