Hollywood

Hollywood Zdroj: Archív

Na filmovém plátně uvidíme výbuch ropné plošiny BP i aféru spojenou s WikiLeaks

Steven Spielberg a jeho DreamWorks Studios si koupili práva na dvě knihy, které líčí osud spoluzakladatele WikiLeaks Juliana Assange. V Hollywoodu si pak Summit Entertainment pod vedením producenta Erika Feiga koupila práva na článek z deníku New York Times, jenž se týkal katastrofy na plošině Deepwater Horizon.

Článek v deníku New York Times, jejž napsali tři novináři – David Barstow, David Rohde a Stephanie Saulová – se dostal čtenářům poprvé do ruky v dubnu minulého roku. Jmenoval se Poslední hodiny na Deepwater Horizon. Článek přinášel mimo jiné i pohled raněných dělníků z plošiny — jejich čerstvou výpověď o tom, jak viděli svých 17 kamarádů umírat a jak se vůbec zachránili po výbuchu metanu, který se postaral o jednu z největších katastrof životního prostředí v historii USA.

 

Producent Feig doufá, že snímek rozpoutá stejnou vlnu emocí jako článek v listu NY Times. Otázkou zůstává obsazení. Pokud se tam objeví Nicolas Cage, dopadne to špatně. Pokud Bruce Willis, dopadne to dobře – vrtal přece už ve filmu Armageddon a všechny zachránil. Jasný je jen scenárista Matthew Sand, jenž napsal scénář k filmu, ehm, Ninja Assassin.

 

 

Další filmaři si vsadili na ještě větší kalibr. Steven Spielberg chce zfilmovat aféru WikiLeaks. Musel to být film Social Network, který spustil tuto prozatím malou, ale jistě nezastavitelnou lavinu filmů na sociálně populární a aktuální témata. Studio DreamWorks, jež Spielberg vlastní, koupilo práva na knihy WikiLeaks: Inside Assange’s War on Secrecy (což se dá přeložit jako WikiLeaks: Na bojišti Assangeovy války s tajemstvím) a Inside WikiLeaks (Uvnitř WikiLeaks). První napsali novináři z britského Guardianu David Leigh a Luke Harding, tu druhou „dezertér“ z WikiLeaks Daniel Domscheit-Berg. O hercích ani scenáristovi nepadlo ani slůvko. Ale třeba o tom vypustí nějaké informace zrovna WikiLeaks.