X-Men: First Class

X-Men: First Class Zdroj: 20th Century Fox

Letos padne rekord v počtu filmových pokračování

Hollywood se v roce 2011 spoléhá na filmové série víc než kdy dřív. 27 sequelů, prequelů a spin-offů tvoří celou pětinu produkce, která má namířeno do amerických kin. Čekejte je i u nás.

 

Nejen druhé nebo třetí díly, ale i čtvrté, páté, sedmé a jeden devátý. Americká i česká kina letos čeká pokračování sérií Transformers, Piráti z Karibiku, Mission: Impossible, Rychle a zběsile nebo ságy Twilight. Proti dlouho vyhlíženým filmům jako je deváté dobrodružství čarodějnického učně Harry Potter a Relikvie smrti 2 stojí obskurity, které se snaží vyždímat co nejvíce z kasovního úspěchu originálu. Bez dalšího Agenta v sukni i Deníku Slabocha bychom to určitě přežili.

 

 

 

Sequelů, prequelů a spin-offů, tedy dílů, které navazují, předcházejí nebo tématicky vycházejí z původních filmů, je dohromady 27. To je o tři více než v rekordním roce 2004. Připočtěte nejrůznější předělávky (remake, reboot, reimagination) a vypadá to, že Hollywoodu došly nápady a filmový trh ovládlo to samé stokrát jinak. Proč by taky scénárista Harryho Pottera psal novou hranou verzi kultovního japonského anime Akira?

 

Protože jde hlavně o byznys. Výroba, propagace a distribuce filmů stojí nemálo peněz. Tvůrci navíc musí vymýšlet, jak zlenivělé diváky přitáhnout do kin. Atrakce trojrozměrné projekce už sama o sobě nestačí, protože písmena 3D doprovází pomalu každý druhý filmový název. Výběr osvědčeného tématu je ale svým způsobem sázkou na jistotu.

 

 

Kromě pokračování proto vzniká čím dál tím víc filmů založených na oblíbené knize nebo literární postavě (Conan a Sherlock Holmes), hře (Resident Evil – čtvrtý díl byl sice nejpitomější, ale taky nejvýdělečnější, takže pětka nás nemine) nebo komiksu. Jejich adaptace úspěšně ovládly žánr akčního filmu a letos bude svět nebo nějakou jeho důležitou část zachraňovat Thor, Captain America: The First Avenger, Green Lantern nebo tým X-Men: První třída.

 

Na pokračování dochází i po hodně dlouhé době. Mezi Tron: Legacy a původním Tronem uběhlo 28 let. Ale neměli bychom mít hollywoodským producentům za zlé, že se stejně jako každý jiný snaží ulehčit si práci. Zvlášť když se na některá pokračování sami těšíme. Jen kdyby si dokázaly udržet zápletku nad úrovní pro blbé a blbější. Cameronův Avatar a Nolanův počátek navíc dokázaly, že i originální filmy můžou být super hitem. A co teprve až Nolan natočí toho třetího Batmana!