Yemi A.D.

Yemi A.D. Zdroj: Roman Černý

Yemi, ten černoch z Liberce: Registrované partnerství není o odvaze

Yemi Akinyemi Ade Bami Dele je nigerijské jméno. Značí pyšného hrdinu dobrého osudu navracejícího se k rodině. To je choreograf a tanečník Yemi A.D. (29). Tohle je příběh o muži, Yemim A.D., donedávna české bulvární celebritce, jež překročila svůj stín a získala mezinárodní respekt v oboru taneční choreografie.

 

Minulý rok jste měl svatbu. Kde jste svého muže potkal?

Potkali jsme se a já na něm jasně viděl, že je homosexuál, tak jsem se ho zeptal. Tvářil se jako heterák, ale mně bylo jasné, že není. Nejsi ty náhodou bisexuál? zeptal jsem se ho prostě. Chtěl mě, ale ne to, co se mnou přichází. Já jsem jeho první kluk, je to skejťák, dredy, hrál hokej i v Kanadě ... ale ten můj svět je pro něj náročný. Nebude se bavit s nikým, s kým nechce. On je pro mě dobré zrcadlo, drží moje nohy na zemi.

 

Video placeholde
Yemi • Reflex.cz

 

Bylo odvážné uzavřít registrované partnerství?

To vůbec není o odvaze, uzavřít registrované partnerství. Přijít tady někam kdysi a být černoch, to byla mnohem větší odvaha. Odvaha je spíš jít do toho s tím jedním jediným člověkem na celý život. To znáte z manželství, ne?

 

 

Nemůžete vychovávat děti, to vám nevadí?

Můžu mít děti, kdy chci. Svoje vlastní děti anebo je adoptovat. Budu mít velkou rodinu, to byl vždycky můj sen.

 

Ta vaše samozřejmost mě překvapuje. Jak k těm dětem dva homosexuálové přijdou, když vám je neumožní adoptovat?

Já se ale přece nebudu nikoho ptát, jestli mohu mít děti. To mi nemůže nikdo zakazovat. Umím si představit spoustu způsobů. I jít hlavou proti zdi...

 

Přečtěte si kompletní rozhovor s Yemmim A.D. v placené zóně.