Oldřich Kaiser

Oldřich Kaiser Zdroj: Petr Novák, Wikipedia, CC BY-SA

Comeback Oldřicha Kaisera: Komu je vlastně šoufl?

Včera odpoledne se opřel o bar v irském pubu a oznámil návrat. Po eskapádě, během níž urazil publikum i divadelníky, se na jevišti znovu objeví herec Oldřich Kaiser. Podpořen novým týmem lidí z produkce Vrkal, která odkoupila práva na uvedení divadelní hry Jefreymu je šoufl a je ochotna vydat se s představením „klidně i do Písku“, místa , kde jedna z Kaiserových legendárních indispozic zrušila představení a následně zapříčinila ukončení jeho angažmá v pražském divadle Ungelt.

Tragikomedii Jeffreymu je šoufl napsal Keith Waterhouse podle předobrazu slavného britského žurnalisty, autora sloupků katolického týdeníku Spectator a notorického alkoholika Jeffreyho Bernarda (1932–1997). Ten psal roky pravidelně o svém „životě na dně“.

Tak se stalo, že včera v pražské hospodě U Jamese Joyce nebylo chvílemi jasno, stojí–li podpíraný barovým pultem s lahví vodky u pravého lokte herec Kaiser, anebo hrdina hry Bernard. Oldřich Kaiser znovu ve formě včera uskutečnil geniální tiskovou konferenci, již by si měl nechat patentovat. Když se mu chtělo, informoval, když usoudil, že je na čase otočit, bavil. Nikoho z přítomných novinářů tedy ani nenapadlo položit jakoukoli otázku vracející se k opakované hercově nezpůsobilosti, která přinesla nepříjemnosti jemu samému, divadlu i publiku. Nikdo si totiž nemůže být úplně jist tím, zda jdou proslulé alkoholické výstupy na vrub českého herce Oldřicha Kaisera, anebo ikony londýnské Soho Jeffreyho Bernarda.

Další návrat velkého hráče Oldřicha Kaisera ve hře Jeffreymu je šoufl lze sledovat pro začátek v pražském divadle U hasičů — obnovená premiéra je jedenáctého března. Po boku mu budou stát kolegové Karolina Kaiserová, Rosťa Novák st. a Jaroslav Hanuš.