APOTHEOSA Z DĚJIN SLOVANSTVA (Čtyři období Slovanstva ve čtyřech barvách) - Závěrečný obraz shrnuje a symbolicky čtyřmi barvami opakuje celou historii Slovanů. Dole vpravo modrá barva znázorňuje mystický dávnověk a připomíná nám Slovany v pravlasti. Pohanský kněz slouží zápalnou oběť bohům. Výjevy v černé barvě, to je doba útisku. Nájezdy Franků, Avarů, Turků, 300 let trvající útlak po bitvě na Bílé hoře. Červená barva symbolizuje dobu slávy za Přemyslovců a Karla IV., reformátorské myšlenky Jana Husa, mírové snahy Jiřího z Poděbrad, vítězství nad Rakousko-Uherskem.

APOTHEOSA Z DĚJIN SLOVANSTVA (Čtyři období Slovanstva ve čtyřech barvách) - Závěrečný obraz shrnuje a symbolicky čtyřmi barvami opakuje celou historii Slovanů. Dole vpravo modrá barva znázorňuje mystický dávnověk a připomíná nám Slovany v pravlasti. Pohanský kněz slouží zápalnou oběť bohům. Výjevy v černé barvě, to je doba útisku. Nájezdy Franků, Avarů, Turků, 300 let trvající útlak po bitvě na Bílé hoře. Červená barva symbolizuje dobu slávy za Přemyslovců a Karla IV., reformátorské myšlenky Jana Husa, mírové snahy Jiřího z Poděbrad, vítězství nad Rakousko-Uherskem. Zdroj: GHMP

Nový díl nekonečné telenovely Slovanská epopej je tu

Ze včerejšího pokračování nového ročníku nekonečné telenovely Slovanská epopej vyšel na první pohled nejsympatičtěji z podzimních obecních voleb vzešlý starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina (TOP 09).

 

Ten, ač mu určitě nebylo příjemné, že se z jeho městečka odváží čtvrtina jediné kulturní památky, za kterou se do jeho obce může někdy někdo zatoulat, zachoval se jako rozumný správní úředník a odvozu pěti dříve srolovaných obrazů nebránil. Je totiž nezpochybnitelné, že jsou v majetku hlavního města.

 

 

Kdo stačil v době od voleb už řádně otočit, však byli primátor Bohuslav Svoboda (ODS) a radní pro kulturu a volný čas Lukáš Kaucký (ČSSD), ti přece v euforii z „volebního vítězství“ pražské mocenské dohody ODS–ČSSD slibovali, že Epopej zůstane, alespoň dočasně, v Moravském Krumlově.

 

Jenže všechno může být ve skutečnosti úplně jinak, říká se, že ministr kultury Jiří Besser (TOP 09) přislíbil svému stranickému kolegovi, starostovi Třetinovi, finanční pomoc na opravu moravskokrumlovského zámku, což při představě, že stát nalije peníze do budovy vlastněné nechvalně známou společností Incheba, mi přijde doslova nehorázné. Snad se pletu ...