Isabella Rossellini

Isabella Rossellini Zdroj: archiv

Legendární herečka Isabella Rossellini točí eko-porno

Coby migrující losos s plaveckými brýlemi, v asexuálním trikotu a papírové čapce předvádí hvězda kultovních filmů a slavná modelka, jak vlastně takové tření lososů vypadá v praxi. A také hlemýžďů, kachny nebo třeba ančovičky.

 

Krátké filmy o sexuálních praktikách některých zvířecích druhů si Rossellini sama napsala a spolurežíruje je. Za pomoci základních výtvarných potřeb jako je třeba barevný papír, polystyrén, plastelína a s minimem kulis chce prý zábavnou formou seznámit nejen mládež s vědou. V tomto případě s výsekem z biologie. A tak siréna filmových pláten a dcera Hollywoodské legendy Ingrid Bergmanové ječí excitovaně coby růžová ryba obklopena houfem svých vajíček na loutku, která by jí měla poskytnout životodárné spermie.

 

Dokument, jenž produkuje společnost Roberta Redforda Sundance Chanell, se jmenuje „Sveď mě“. A bývalá manželka režiséra Martina Scorsese v těchto tříminutových filmečcích nemůže být víc asexuální. Navazují na předchozí sérii podobně šílených a bizarních kraťasů zachycujících sexuální zvyky například včel či svijonožců. Za tyto své – na první pohled mírně úchylné - projekty obdržela Rossellini nejednu cenu. Filmy jsou totiž nejen neskutečně vtipné, ale také do detailů přesné z vědeckého hlediska.

 

 

Nejeden biolog při zhlédnutí jejích filmových etud zajásal, neboť prý skutečně ukazuje i finesy, jež jsou známy jen úzkému okruhu vysoce zasvěcených. Z tohoto důvodu byla Rossellini vybrána Národním historickým muzeem v Londýně, aby své zvířecí sexuální dobrodružství od pondělka promítala tam. „Byl to skvělý experiment. Byla jsem mnohdy šokovaná tím, co všechno se v přírodě děje. V porovnání s ostatními živočichy jsme my lidé z hlediska sexu a páření děsně nudní,“ odkazuje Rossellini třeba k tomu, jak natáčela etudu o hlemýždích, kteří se před samotným sexem bodají bolestivě ostrými hroty.