Štrosmajer

Štrosmajer Zdroj: YouTube.com

Doktor Štrosmajer už je zase po smrti. A to i v němčině

Se zármutkem v duši oznamujeme, že včera v tradiční hodině 17.45 minut odešel na ČT po několika obvyklých předepsaných replikách doktor Štrosmajer.

 

Opět k tomu došlo v posledním díle seriálu Das Krankenhaus am Rande der Stadt, a tak jako obvykle nastalo legendární několikaminutové ticho, které se ve filmových encyklopediích stalo stejně samozřejmým termínem technikem jako Truffautova Americká noc anebo Lesterův Perný den.

 

 

 

Během „Dietlova makabrózního ticha“ personál borské nemocnice – jeden po druhém – s bolestí v srdci a plačky přijímá smrt rozšafného kolegy. Jelikož jsem fanoušek seriálu Nemocnice na kraji města a znám všechny jeho repliky nazpaměť, dovoluji si tu rozkoš příšerného německého dabingu na YouTube. Takže když například (ještě živý) Štrosmajer zařve na zelinářku, která chce zažalovat nemocnici: „Díííí Himmelkůůůůh.“ (Vy krááávo nebeská), anebo když si pro primáře Blažeje osudová sestra Ina vystačí ve dvacetidílném opusu pouze s dvaceti pěti „Ja“ a dvanácti „Nein“ (pravda, jednou „Nein, herr Doktor“), já se bavím, vidím zbrusu nový film a chci se dívat dál.

 

 

Nashledanou při vašem zmrtvýchvstání při startu příštího – a zase zbrusu nového - programového schématu na ČT, doktore Štrosmajere. Tentokrát si vás dám v ruštině.