Díla street-artového umělce Banksyho

Díla street-artového umělce Banksyho Zdroj: Banksy

Díla street-artového umělce Banksyho
Díla street-artového umělce Banksyho
Díla street-artového umělce Banksyho
"Šedý fantom" v podání Banksyho
Díla street-artového umělce Banksyho
47
Fotogalerie

Skandály, úspěchy - a přitom neznámá tvář. To je slavný umělec Banksy

Banksy je anglický streetartový umělec, který skrývá svou pravou identitu. Narodil se odhadem v polovině 70. let, zřejmě v Bristolu. „Banksy“ je pouze pseudonym, pod kterým je umělec slavný po celém světě. Málokdo Banksyho spatřil - a o to jsou jeho díla záhadnější. Čas od času se přes noc někde objeví jeho nový street art – a po umělci se pak zase slehne zem.

Naposledy bylo o Banskym slyšet v úterý 18. ledna, když se na serveru Ebay rozjela aukce začínající na 3 000 dolarech. Šlo o prodej pravé identity Banksyho. Částka narostla skoro až k milionu dollarů, když aukce náhle záhadně zmizela.

 

Banksy kromě ulic tvoří, nebo jak by někdo řekl, páchá i tzv. indoorově, tedy uvnitř. Například vyměnil v Londýnském muzeu pravěký kámen z výstavy za dlažební kostku. A nikdo si toho nevšiml. Pozoruhodné je, že muzeum následně zařadilo jeho kostku do své stálé expozice. Až tak může být Banksy respektovaný.

 

Ovšem má i spousty odpůrců. Při mém pobytu v New Orleans, když se celé město muselo evakuovat kvůli hurikánu, zavítal do města právě Banksy. Využil toho, že je město prázdné, a začal tvořit. Dokonce tak autenticky, že se k jednomu obchodu sjela národní garda, která si spletla jeho dílo s realitou. Myslela si, že z obchodu opravdu vylézá člověk s televizí a že se ve čtvrti začalo rabovat. Město bylo po evakuaci krásně pokryto Banksyho street artem.

 

 

V New Orleans ovšem už předtím „řádil“ takzvaný Gray Phantom. Tedy šedý fantom, který přemalovával graffiti na šedo. Ne, že by je vybarvoval. On je jednoduše přemaloval šedou barvou. Tento osud zde potkal i většinu z Banksyho děl, která během hurikánu po městě vytvořil. Jsou ale i města, která si jeho díla střeží. Například jeho slavný John Travolta se Samuelem Lee Jacksonem, kteří ztvárňují slavnou scénu z Pulp Fiction s banány místo pistolí, je k vidění v Londýně.

 

Banksy se zaměřuje především na anarchistická a protivládní témata. V jeho tvorbě často vystupují policisté, děti, starci, opice či slavní lidé včetně britské královny. Nepopírá svou averzi vůči kapitalismu. O Banksym vznikl minulý rok film „Exit through the gift shop“, který měl premiéru na festivalu Sundance 2010. Snímek je označován za vůbec první streetartový příběh. Spekulací kolem Banksyho je nespočet. Svou identitu skrývá po celou dobu svého působení a podle všeho tomu tak bude napořád. Možná ho všichni moc dobře známe, jen nevíme, že je to on.

 

 

Oproti takzvaným tagům, které reprezentují rádoby podpis jednoho z tisíců tupců, kteří mají za každou cenu zapotřebí si označkovat každou lampu, je Banksyho dílo takřka dokonalé. Pochybuji, že by chtěl někdo vydražit identitu či „dílo“ oněch tagerů. Opravdový umělec se podepisovat nemusí. Sám se skrývá za svým dílem.