Ridley Scott

Ridley Scott Zdroj: Youtube.com

Ridley Scott natočil film přes YouTube

Natočit film už je dneska sranda. Stačí přístup na YouTube nebo nový iPhone 4.

 

Režiséra najdete na YouTube a místo kamery můžete použít nový iPhone. Proč dlouze shánět peníze na drahou produkci, když všechno potřebné máte doma.  Dělá to Ridley Scott (Vetřelec, Gladiátor) i Park Chan-Wook (Oldboy). Výsledky jejich práce se s velkou slávou promítají na filmovém festivalu v Sundance nebo na ně Korejci ochotně chodí do kina. O co, sakra, jde? Park Chan-Wook režíroval třicetiminutový fantasy horor Night Fishing. K hledání lokací, kamerovým zkouškám, natočení filmu i dokumentu o jeho vzniku použil výhradně iPhone 4. Park nezměnil klasický průběh natáčení, ale podstoupil ho s kamerou, kterou si doslova mohl strčit do kapsy.

 

 

 

Ridley Scott si zase přizval režiséra dramatu Na odstřel Kevina Macdonalda a společně se pustili do „přelomového celosvětového experimentu“. Jeho výsledkem je dvouhodinový dokument o 24. červenci 2010. Nevzpomínáte si, co se ten den stalo? Nic. A současně všechno. Scott a Macdonald vybrali obyčejné záběry nahrané uživateli na předem určený profil na YouTube a dali jim neobyčejný kontext. Jejich autoři jsou zároveň spolurežiséři filmu a pochází z celého světa od Peru, přes Spojené arabské emiráty a Afghánistán až po Japonsko. Globalizace získala nový rozměr.

 

 

Life in a Day má premiéru ve čtvrtek 27. ledna v Sundance a od šesti večer tamního času bude živě streamovaný na youtube.com/lifeinaday. O den později v sedm večer našeho času ho můžete vidět i s titulky. Scott a Park nejsou jediní vizionáři. Lady Gaga, která pro Canon vyvíjí fotící brýle, nebo legendární filmový skladatel Ennio Morricone (Tenkrát na západě) píšící hudbu výhradně pro mobily od LG, dokazují jedno. Z digitálních technologií umíme vymačkat víc, než si myslíme.