Santiago de Compostela

Santiago de Compostela Zdroj: Oula Lehtinen

Moderní člověk neumí cestovat aneb Příručka o dívání se kolem sebe

Alain de Botton píše knihy o filozofii běžného života. Sepsal Lekci z lásky, Útěchu z filozofieArchitekturu štěstí a Umění cestovat... A právě tu před Vánoci přinesl na trh de Bottonův český vydavatel Kniha Zlín ve své páté edici Tema, určené literatuře faktu. V roce 2008 de Botton spoluzaložil univerzitu nazvanou Škola života. Jedenačtyřicetiletý Švýcar žijící v Británii se živil také jako televizní producent a vedle psaní občas spolupracuje s filmovými dokumentaristy.

 

Už jen tyto strohé informace stačí k tomu, aby se intelektuálně subtilnějším (anebo snobštějším, záleží samozřejmě na vašem vlastním statusu) čtenářům zamžil lorňon nevěřícným údivem a kvapem upalovali od de Bottonovy dobromyslné lidové filozofie tak rychle, jako by uklouzli po camembertu. Umění cestovat si sice neklade žádné myšlenkově závažnější úkoly, ale vsadím se, že minimálně v konkurenci literatury s podobnými duševno šlechtícími ambicemi si vede celkem obstojně. Autor se totiž prozíravě vyvaroval mentorování.

 

 

Pět částí knihy, které jsou nazvané Odjezd, Pohnutky, Krajina, Umění a Návrat, váže dohromady jedno téma: moderní člověk neumí cestovat. Kvůli záplavě možností a civilizačním výdobytkům jsme uvykli přežvýkaným, prefabrikovaným zážitkům a postřehům někoho jiného, bez fantazie  věříme tezím cestovních průvodců. Naše vlastní jedinečná schopnost vnímat je zanesena, sebeexotičtější cestu do zahraničí trávíme mnohdy stejně šedivě jako večer u televize.

 

Čtenáře, který je zvyklý na náročnější literaturu, by tato charakteristika jen těžko zviklala, a proto vytahuje de Botton do boje armádu slavných (a mrtvých, tím pádem poslušných) průvodců – světových myslitelů. Nerozhodný Baudelaire nebo věčně nespokojený Flaubert nám pak skrze střípky ze svých životů potvrzují, jak důležité je dívat se na věci kolem sebe nově.

 

Je to hezké, takové milé a hřejivé. Jako dárek pod stromečkem vypadala kniha určitě báječně. Jen bych byla opatrná s označováním autorových kompilovaných úvah za eseje, jak tvrdí anotace na zadní obálce. Přece jen jsme lidé vnímaví, umíme se dívat kolem sebe a takhle blbě se reklamou nenecháme podfouknout od dob, co Čtyři dohody dona Miguela Ruize (Pragma, 1. vydání r. 2001) slibovaly, že nám změní život.


Alain de Botton: Umění cestovat. Přeložila Alice Hyrmanová. Vydala Kniha Zlín, 2010, 227 stran.