Daniel Domscheit-Berg

Daniel Domscheit-Berg Zdroj: boingboing.net

Opustil Wikileaks. Proč? Chce se nám s tím svěřit

Patnáctého února pulty knihkupců zaplaví kniha, z níž Julian Assange mít radost nebude. Muž Wikileaks č.2, Daniel Domscheit-Berg, který organizaci opustil, spolu se skupinou dalších hackerů na podzim loňského roku, se chce svěřit.

Titul se bude jmenovat „Uvnitř Wikileaks: po boku Juliana Assange na nejnebezpečnějším serveru světa.“

 

Zní to dost pompézně, co můžeme čekat? Domscheit-Berg se s Assagnem potkal před třemi lety v německém hackerském Chaos computer clubu. Spolu pak zveřejňovali úniky na serveru Wikileaks, Assange se stal hlavou organizace, Domscheit-Berg jejím mluvčím.

 

„Dal jsem stovky rozhovorů světovým médiím, měl jsem pod palcem v Německu peníze a spolupracoval jsem na zveřejňování úniků,“ promluvil o své roli v organizaci pro Der Spiegel koncem září a tehdy taky veřejně oznámil, že z Wikileaks zběhl a při té příležitosti odhalil svou pravou identitu (jako mluvčí Wikileaks vystupoval pod jménem Daniel Schmidt). Co se stalo? Proč se s Assagnem dostal do konfliktu?

 

 

Podle Davida Drakea z nakladatelství Crown Domscheit-Bergovi vadilo, že se Assagne v organizaci „autoritativně chopil moci“, a že rezignoval na „politickou neutralitu.“ A muž Wikileaks č.2 prý překvapivě v organizaci vyzývající „totální transparentnost“ pohřešoval – transparentnost. Spolu s dalšími odpadlíky proto začal pracovat na konkurenčním projektu – Openleaks, desítky jiných však naopak následovaly proroka z Wiki, Assange. A i on už chystá svou verzi příběhu. Jak se už před časem svěřil Sunday Times, uzavřel kontrakt a očekává zisk až 1,7 milionů dolarů.

 

 

K sepsání memoárů ho však ženou jiné důvody, než že by chtěl poodhalovat roušku do zákulisí organizace. „Nechci tu knihu psát, ale musím. Musím udržet Wikileaks v běhu a potřebuji peníze, abych se mohl hájit u soudu,“ svěřil se na Twitteru Assagne. Ve Švédsku totiž čelí obvinění ze sexuálního násilí. Další dějství příběhu nás tedy teprv čeká.

 

Už teď to ale vypadá na dva bestsellery.  

Je to ďábel? Kdo je pan Wikileaks, Julian Assange? Čtěte ve čtvrtečním Reflexu