Broadwalk Empire

Broadwalk Empire Zdroj: HBO

5 důvodů, proč sledovat seriál Impérium – Mafie v Atlantic City

Od pondělí 10. ledna ovládá televizní obrazovky mafie. Stanice HBO začala vysílat fenomén amerického televizního podzimu. Máte pět důvodů, proč se na to dívat.

 

1. Historie se opakuje

S historickými seriály má HBO bohaté zkušenosti. Úspěšné zářezy jako westernový Deadwood nebo antický Řím zaručují, že to nebude žádná lekce z dějepisu ani melodramatická selanka. Impérium – Mafie v Atlantic City (Boardwalk Empire) ukazuje počátek prohibice ve 20. letech 20. století ve vší syrové a odromantizované kráse. Seriál plný politických čachrů, rafinovaných zločinů i krvavých vražd popisuje vzestup mafie a mihne se v něm i začínající Al Capone.

 

 

 

2. Může za to Martin Scorsese

Obdivovaný a uctívaný oscarový režisér se ujal produkce a zároveň režíroval první díl. Scorsese má s mafií dlouholeté filmové zkušenosti. Natočil Špinavé ulice, Mafiány, Casino i Skrytou identitu. Vzestup zločinnosti v době dávno minulé načrtnul už v Ganzích z New Yorku. Patří k nejzajímavějším tvůrcům současnosti a „filmová kriminalita“ je jeho doménou. Věnuje se jí už skoro čtyři dekády.

 

 

 

3. Více sexu, je to HBO

HBO si jako kabelovka může dovolit nedržet se zpátky. Proto čekejte odvážné sexuální scény s „polo“ či úplně odhalenými dámami i pány. Násilí páchané mafiány vypadá stejně věrohodně a realisticky. Když někomu vystřelí puška do obličeje, padne na zem s prostřelenou hlavou. Kamera příliš neuhýbá. Seriál má díky tomu pozoruhodně autentickou atmosféru a okamžitě vtáhne do děje.

 

 

4. Mafii šéfuje Steve Buscemi

Dřívější idol milovníků nezávislých snímků, který se díky trhákům jako Armageddon a Con Air postupně proboural i do povědomí fanoušků hollywoodské bombastičnosti, se objevuje v hlavní roli fiktivního vládce města Nuckyho Thompsona. Ve dne úctyhodný starosta se v noci mění v nemilosrdného šéfa mafie. Buscemi se v obou případech ohání svým typickým charismatem. Částečně přitahuje, částečně odpuzuje, ale především baví.

 

 

 

 

5. Je to skoro jako Sopranovi

Brát si do huby jeden z nejoblíbenějších seriálů posledních let není jen tak. Ale Impérium – Mafie v Atlantic City se kultovním Sopránům nepodobá jenom tím, že vypráví o mafiánech a mafii. Tvůrce seriálu Terence Winter svého času produkoval Sopranovi a dostal za to „televizního Oscara“ cenu Emmy. Dvakrát. Zároveň napsal scénář k dvaceti pěti dílům a za dva z nich se odnesl další dvě Emmy. Vzhledem k dlouhodobě vysoké kvalitě Sopranových je Winter další zárukou, že si Impérium – Mafie v Atlantic City povede neméně úspěšně.