Billy the Kid

Billy the Kid Zdroj: archiv

Milost pro Billyho the Kida? Hollywood má jasno: padouch, ale hrdina

Guvernér Nového Mexika uvažuje o milosti pro Billyho the Kida. Proslulý pistolník je usvědčeným vrahem, ale filmaři ho vzali na milost už dávno.

 

Prokázaná vražda šerifa měla být slavnému antihrdinovi Divokého Západu poprvé prominuta na konci 70. let 19. století výměnou za svědectví proti gaunerům z ozbrojené bandy desperáta Billyho Campbella. I když proti nim Kid nejen svědčil, ale dokonce pomáhal pistolníky pochytat, za odměnu ho čekal trest smrti. Na útěku z vězení těsně před oběšením zabil dva zástupce šerifa Pata Gerretta. Ten ho pronásledoval, dopadl a zastřelil. Dnešní návrh milosti se vztahuje jenom na první vraždu. Zatímco Gerrettovi potomci nesouhlasí, protože Kidovo omilostnění vnímají jako znevážení hrdinství svého předka, Hollywood střílejícího psance dávno vidí jako romantického hrdinu.


Psanec
Western milionáře Howarda Hughese vyvolal pozdvižení ne kvůli smyšlenému přátelství Billyho the Kida s jiným slavným pistolníkem Docem Hollidayem, ani kvůli jejich vzájemnému sporu o ženu. Vytouženou krásku si zahrála Jane Russell, která se díky roli stala kontroverzním sex symbolem. Její odvážně střižené kostýmy s hlubokým dekoltem byly na konzervativní 40. léta až moc provokativní.

 

 

 

Kolt pro leváka
Film, který byl na konci 50. let přijat jako rozporuplná a alarmující biografie zločince, je dnes považovaný za unikátní western. Vznětlivou povahu a náladovost Billyho the Kida skvěle vystihl Paul Newman v hlavní roli. Režii si vzal na starost Arthur Penn, který později bodoval s dramaty Malý velký muž a Bonnie a Clyde. Název vychází z mylného přesvědčení, že slavný pistolník byl levák. Omyl vzešel z jediné Kidovy dochované fotografie, jež se při vyvolání zrcadlově obrátila.

 

 

John Chisum
Klasický příběh války rančerů svedl dohromady legendu Divokého Západu s  králem filmových kovbojů Johnem Waynem. Ikona zlaté éry westernů hraje spravedlivého dobytkáře, kterému v boji s podlým konkurentem pomáhá psanec Billy the Kid i muž zákona Pat Gerrett. Ti dva se skamarádí, aby je rozdělila pomsta a vražda… Zápletka vychází ze skutečného střetu rančerů v teritoriu Nového Mexika v roce 1878, jehož se Billy the Kid i Pat Gerret opravdu zúčastnili.

 

 

 

Pat Garrett a Billy the Kid
Méně romantický a více realistický pohled na život a smrt Billyho the Kida natočil Sam Peckinpah, který skomírající žánr westernu oživil nekompromisně krvavým vyobrazením násilných scén. Stejně jako ostatní Peckinpahovy filmy, řeší Pat Garrett a Billy the Kid střet hodnot a ideálů. Jednu z vedlejších rolí si střihl písničkář Bob Dylan a k filmu natočil i soundtrack. Do kin se ale původně dostala jen studiem k nepoznání změněná verze. Peckinpahův ceněný režisérský sestřih se objevil až na videokazetách o dvanáct let později.

 

 

Mladé pušky
Fiktivní a podstatně akčnější převyprávění dobrodružství mladého Billyho the Kida v době války rančerů v teritoriu Nového Mexika bývá někdy označováno za nejvěrohodnější ze všech Kidových filmů. Pistolník se v něm propracuje do čela bandy, která s koltem v ruce mstí smrt svého chlebodárce. Mladé pušky z roku 1988 byly plné tehdejších žhavých hereckých hvězd včetně Kiefera Sutherlanda, Charlieho Sheena nebo Emilia Esteveze.