Anna Nicole Smith

Anna Nicole Smith Zdroj: Archív

Anna Nicole Smith, bývalá Playmate a zlatokopka, bude mít svou operu

Když požádal ředitel Královské opery v Londýně Tony Hall skladatele Marka A. Turnage, aby napsal operu, chtěl po něm, aby se týkala něčeho současného a někoho, kdo opravdu existoval. Turnage si vybral Annu Nicole Smithovou – zemřelou modelku a playmate, která měla ráda peníze. O čem to dílo bude? Z toho jsem na rozpacích.

Anna N. Smithová se narodila s jasným cílem – být tuctovou peroxidovou blondýnou, která místo vzdělání investuje do silikonu. Ze střední odešla, aby se provdala za nějakého Billyho. Živila se jako tanečnice ve strip klubu „Gigis“, kde potkala i svého budoucího druhého chotě. Tím byl devadesátiletý miliardář J. Howard Marshall, který se do Smithové okamžitě zamiloval a zahrnul jí luxusem. V roce 1992 ji převrátil život naruby Hugh Hefner, který si ji vybral na obálku březnového Playboye. Když  rok poté vyhrála soutěž Playmate 1993, chybělo už jen málo, aby se z ní stala nová Marilyn Monroe.

 

Sen se naplnil, když v roce 1994 kývla na opakovanou žádost o sňatek od jejího devadesátiletého mazlíčka Marshalla. Sňatek ji proslavil ještě víc, než Playboy. Začala být obviňována za zneužívání starce, který by pro ni udělal první poslední. Ona ho na oplátku krmila Valiem a jednou ho dokonce zapomněla před nákupním centrem na dešti. S Marshallem ani nežila pod jednou střechou, ale tvrdila, že si ho brala z čisté lásky a ne pro peníze. Manželství skončilo po třinácti měsících. Chudinka Smithová ovdověla a na pohřbu svého milovaného chotě se objevila v bílých svatebních šatech.


Netrvalo dlouho a nastaly obrovské soudní spory o majetek s dětmi Howarda Marshalla. Smithová se ostatně soudila o lecos. Dokonce i s Playboyem, který jí vymyslel jméno. Jedna absurdita za druhou doprovázela Annu až do její smrti v roce 2007, kdy byla nalezena ve svém pokoji předávkovaná prášky a alkoholem. Zůstalo po ní pár nevyřešených soudů, stovky hambatých fotografií a jedno nevyjasněné úmrtí jejího syna.


Chtěla být novou Marylin Monroe a skončila jako obrázek natisknutý na vonných stromečcích v kabinách amerických kamionů. Pro operu to vlastně není zase tak špatný dějový oblouk. Premiéra je naplánována na letošní 17. únor.