beatles

beatles Zdroj: Erika Iris Simmons

Ian Astbury
Albert Einstein
Big Lebowski aka. Dude
Bon Jovi
Bob Marley
31
Fotogalerie

Umění, jaké tu ještě nebylo! Erika tvoří slavné tváře ze starých kazet

Erika Iris Simmonsová (27) je slečna žijící v Arizoně, která stále ještě používá staré kazety. Kazeťák ani VHS přehrávač k nim už ale nepotřebuje. Z kazety dokáže totiž vytvořit úžasné portréty slavných lidí. Jak se k tomu dostala a co je vlastně zač?

Erika, která vystavuje svá díla zatím hlavně na serveru Flickr (a nyní také v galerii na Reflex.cz) je rodačka ze St. Louis, která vyrůstala v Orlandu. Během studií si jako hlavní předmět vybrala filozofii. Chtěla však také vytvořit nějaké umění, které by jí pomohlo lépe chápat předmět svého studia. Výsledek je pozoruhodný:

 

 

„Málokdo to asi chápe. Vždy jsem potřebovala něco hmatatelného, abych danou věc lépe vnímala," vysvětlila nám Erika. "Proto jsem chtěla vytvořit něco, co rozvine filozofické přednášky ve škole“. Protože na svou tvorbu neměla moc prostředků, popadla první věc, kterou našla doma - starou kazetu. Když z ní vymotala pásku, připomínala jí vlasy Jimmyho Hendrixe. „V ten moment jsem měla jasno. Budu dělat obrazce z kazetových pásek, které budou něco připomínat“. Dotáhla to tak daleko, že její dílo už ani tak nepřipomíná, jako dokonale zobrazuje. Erika se této činnosti věnuje každý den a je to znát. Později začala na svá větší díla používat i filmové pásky, protože kazetové jednoduše nestačily.

 



Používá opravdové materiály a Photoshop otevře jen tehdy, když je na fotografii nějaké smítko, kterého si předtím nevšimla. S počítači to prý moc neumí. Vystavuje převážne ve školách či malých galeriích po Spojenýc státech. Výtvarné umění přitom nikdy nestudovala. Velikou inspirací k vytvoření celé série pro ni byl Ken Knowlton, který vytváří především mozaiky. Její díla už se začínají objevovat různě na internetu, ale Reflex.cz je přitom první médium, které ji oficiálně oslovilo.