Jiří Janeček

Jiří Janeček Zdroj: Jan Šibík

Vánoce s ČT: Waterboarding za vlastní peníze

I šéf ČT Jiří Janeček je trochu Ježíšek: mívá po ruce pytel plný štědrých dárků, obvykle pro sebe. Viz čtvrtmiliónová odměna za to, že nemá manko. Proč se tedy o Vánocích rozhodl ztrestat nás, kteří ho živíme?

 

Ano, vím: my Češi jsme typicky česky hrdí na nejkýčovitější TV Vánoce na světě. A televize, včetně té veřejnoprávní, to dobře ví. Každý rok proto usedáme k týdenní nonstop sérii stejných pohádek a předválečných barrandovských limonád, jejichž dramatický rozměr trumfne snad jen 3 plus 1 s Miroslavem Donutilem, v nichž staršího mistra s větším pasem zpravidla svádí armáda mladých hereček. A když to všechno po Silvestru skončí, nemůžeme se dočkat, až to znovu začne!

 

 

Navíc Vánoce jsou hlavně pro děti, ne? Právě kvůli nim ruinujeme svá bankovní konta a na pár dnů se z nás také stávají děti. Jen máme trochu víc těla kolem břicha, méně vlasů tam, kde bychom je měli mít, a při pohledu na Pavla Trávníčka v upnutých kamaších se nám v očích nezračí pocit, který bych nazval štěstím či radostí.

 

Nic proti tomu. Co ale my, kteří nemáme děti? Nebo je máme, ale kolem desáté večer se u TV zase chceme stát normálními dospělými, aspoň na chvíli? Nakonec jsme to my dospělí, kdo si ČT, včetně Janečkových odměn na americké tříkolky, platíme, ne? Nebo jste snad načapali svého malého syna, jak potají běží na poštu se složenkou pro ČT?

 

Nevím proč, ale letos o Vánocích jako by se Janeček rozhodl k džihádu proti všem dospělým s IQ nad 72. Nebudu se zbytečně zabývat ČT 1, z níž někdejší sluha jihočeských tajemníků KSČ udělal „céčko“ komerčních kanálů, jen za podstatně víc peněz; je plná pohádek a seriálů pro děti - a nic proti tomu. Nakonec na ČT 1 se slušně čaruje už dlouho, především večer.

 

 

Proč se ale musíme bát i zákeřných útoků z ČT 2, tedy kanálu, jemuž občas chceme říkat alternativní, případně dokonce intelektuální? V ČT jako by znali jen extrémy: za každou večerní pohádku na ČT 1 operní árie na ČT 2 (24.12.), koncert ze Senátu (25.12.) nebo rocková opera (26.12.). Těžko říct, co je horší trest. A první normálnější film, tedy zábava nás pasivnějších? Na štědrý den ani večer poté nic, proč taky?

 

Značně utahaný Ježíšek přijde až šestadvacátého, bohužel ale ve 23:15 (Jak tvrdí Pereira). Tedy přesně ve chvíli, kdy končíme s další lahví whisky, jíž jsme vylovili zpod stromečku, takže se naše intelektuální kapacita blíží 3 plus 1 s Miroslavem Donutilem.

 

Myslím, že nadešel čas omlátit Janečkovi definici poslání ČT, byť samozřejmě politicky typicky nedokonalou, o hlavu. A mlátit tak dlouho, dokud nezapomene na své předlistopadové období a i on nepochopí, že se poslání veřejnoprávní televize trochu změnilo. Nebo jinak: co konečně přestat posílat peníze?