thor

thor Zdroj: Marvel

Thor: Novodobým náckům vadí černoch v akční fantasy

Shakespearovský režisér Kenneth Branagh zfilmoval příběh komiksového hrdiny Thora – severského boha, který bojuje za spásu světa svým velkým a mocným kladivem. Kontroverze se ale týká jiného boha; toho ve filmu hraje černý herec.

 

Herec Idris Elba proslul v superúspěšném seriálu The Wire, který je i přes status jednoho z kritikou nejlépe hodnocených seriálů všech dob v české kotlině prakticky ignorován. Nyní se Elba objeví v roli severského boha Heimdalla, a to ve vysokorozpočtové akční fantasy Thor. A tady začíná problém: americká organizace Rada konzervativních občanů, což je v podstatě banda nácků, kteří prosazují nadřazenost bílé rasy (a také nemají rádi homosexuály a mezirasové sňatky), rozdmýchala kampaň, v níž nesouhlasí s černým hercem v Thorovi - a vyzývá k bojkotu filmu.

 

 

Amerika stojí v notně medializovaném sporu pochopitelně na straně Irise Elby a jedním hlasem praví: Proč by měl někdo soudit podle barvy kůže, zda se herec pro nějakou roli hodí, nebo nehodí? Rasisti! A komiksový fanoušek s hrůzou zjišťuje, že nějakým hnutím osudu najednou stojí na straně barikády s rasistickými a homofobními primitivy z Rady konzervativních občanů. No opravdu, ačkoliv mám k náckům blízko asi jako vegan k porci krvavého steaku, domnívám se, jakkoliv strašlivé to prohlášení je, že Iris Elba se do role severského boha Heimdalla nehodí; nějak si totiž nemůžu vybavit, že by MEZI SEVERSKÝMI BOHY BYL NĚJAKÝ ČERNOCH.

 

Přehnaná politická korektnost: to je to jediné, z čeho vyplývá argument, že "jakože je pro casting rozhodující barva kůže, vy rasisti", stejně jako argument feministek „a proč by Churchilla nemohla hrát žena, vy šovinisti?“ nebo argument bojovníků za kočičí práva "proč hrají Štaflíka a Špagetku psi, vy kočkofobové?" Protiargumenty nejsou politicky korektní, ale zase mají tu přidanou hodnotu, že jsou pravda: Churchill byl chlap, tak ho hraje chlap, Štaflík a Špagetka (doložené historické postavy) byli psi, tak je hrají psi, a severský bůh Heimdall byl synem boha Ódina (Anthony Hopkins, v pořádku) a všech devíti dcer boha moře Aegira. Ne, tuhle menší biologickou nesrovnalost (ani existenci létajícího kladiva, které metá blesky) ve stejném filmu bych neřešil...