Ernest Hemingway

Ernest Hemingway Zdroj: Mary Hemingway, Ernest Hemingway Photograph Collection

Umělci a spisovatelé jsou nejnáchylnější k depresím

Podle nejnovější studie zdravotnického serveru Health patří lidé vydělávající si psaním ke skupině obyvatel, jež nejvíce inklinuje k depresím a bipolární poruše (maniodepresivní psychóze).

Podle serveru je 9 % umělců a spisovatelů (mužů i žen) alespoň jednou za život hospitalizováno kvůli totálnímu zhroucení v depresi.

 

 

Básnířka Lewisová ve své studii na téma spisovatelé a deprese „Opalování v dešti“ konstatuje, že je překvapená, že spisovatelů a básníků, kteří propadnou depresi a nakonec spáchají sebevraždu, není mnohem víc. „Jak se při mém výzkumu na Radcliffově institutu Harvardu ukázalo, spisovatelé a hlavně básníci se neustále potýkají s tím, zda má jejich činnost vůbec nějaký smysl. K tomu přičtěte izolaci při tvorbě a velmi nepravidelný příjem, který dost často nevydělá ani na základní životní potřeby.“

 

Na druhou stranu je přesvědčena, že aby člověk mohl psát básně, měl by být psychicky v pořádku. Deprese a utrpení podle ní umělcům nesvědčí: „Když jste pod prášky a cpete se antidepresivy, necítíte rytmus.“

 

Podle spisovatele Simona Bretta, který sám s depresemi bojuje, se ke klasickým negativům psaní přidal i fenomén ryze současný, který slabším povahám zatlouká další hřebík do hlavy – servery jako Amazon.com, kam svůj názor na knihu může napsat úplně každý. Podle něj by měli autoři podobné webové stránky ignorovat. Chtějí-li si zachovat zdravý rozum.

 

 

Mezi deset depresí nejvíce ohrožených povolání patří podle serveru Health kromě spisovatelů, umělců a zaměstnanců zábavního průmyslu také lékaři, zdravotní personál, sociální pracovníci, číšníci, učitelé, účetní, údržbáři, pomocníci v administrativě a obchodní zástupci.