Harry Potter a Relikvie smrti

Harry Potter a Relikvie smrti Zdroj: Courtesy of Warner Bros. Pictures

Rekordní Harry Potter překonal sám sebe

Přesně před týdnem měl premiéru snímek Harry Potter a Relikvie smrti, tedy první část posledního dílu potterovské série. Jen během premiérového víkendu na něj u nás přišlo do kin 246 tisíc lidí, což je překonání rekordu o několik koňských délek.

 

S vysokou návštěvností se pojí i rekordní tržby, které překročily třicet milionů korun. To všechno za čtyři dny. Návštěvnost během premiérového víkendu je určující pro celkový divácký úspěch filmu, existují koeficienty, jak z těchto čísel spočítat, kolik film vydělá celkově. Tuhle matematiku sice neovládám, ale selský rozum velí, že se Potter s Relikviemi smrti vyšplhá hodně vysoko.

 

 

V tuto chvíli zatím překonal sám sebe, rekordní víkendovou návštěvnost dosud držel předchozí díl ságy Princ dvojí krve – na ten ovšem přišlo 172 tisíc diváků a do pokladen přinesl skoro o devět milionů korun méně než Relikvie smrti. Jistě cítíte ten rozdíl. Za ním v žebříčku následují dva díly Pána prstenů, Návrat krále má na kontě 149 tisíc diváků a 18 milionů tržeb, Dvě věže jsou na tom o něco hůře: 138 tisíc prodaných vstupenek a 16,4 utržených milionů.

 

 

Z domácí tvorby nejvíce zabodoval Kajínek, Relikvie smrti ho sice odsunuly na šestou příčku, ale 119 tisíc diváků a 15 milionů tržeb mu nikdo nevezme.

 

 

Recenzi na film Harry Potter a Relikvie smrti naleznete v novém Reflexu.