Alain Delon

Alain Delon Zdroj: profimedia.cz

Filmový švihák Alain Delon slaví 75. narozeniny

Nezapomenutelný představitel nejen Černého Tulipána, ale i mnoha dalších rolí. Člověk, který několik generací obohacuje svým, nejen hereckým, talentem dnes slaví své pětasedmdesáte narozeniny.

Delon se narodil na předměstí Paříže v nynějším Hauts-de-Seine (dříve Sceaux). Když Alaina opětovně vyloučili ze školy pro špatné chování, dali ho rodiče zapsat do římsko-katolické internátní školy. Odtud ho vyloučili až v jeho čtrnácti letech. Poté se mladý Alain přihlásil ke svému nevlastnímu otci do učení na řezníka. V sedmnácti byl odveden do námořnictva, aby v roce 1953 – 54 bojoval v první indočínské válce. Po návratu z války neměl skoro žádné peníze a musel přijímat jakoukoliv práci, co mu přišla pod ruku. V tomto období se na Delona usmálo štěstí a záhadně (asi jako portýr nebo čišník v hotelu) se seznámil s herečkou Brigitte Auberovou, které posléze dělal doprovod na festivalu v Cannes. Zde si ho všiml lovec nových filmových tváří, David Selznik a nabídl Delonovi jeho první roli. Měl však podmínku a to, aby se Delon naučil anglicky. Na poslední chvíli ho však režisér Yves Allégret přemluvil, aby svou kariéru odstartoval ve Francii.

 

 

Díky tomu debutoval Alain Delon v roce 1957 v Allégretově filmu Quand le Femme s'en Mêle neboli Když se do něčeho plete žena. Od té doby šla Delonova kariéra nezastavitelně vzhůru. Už rok na svůj první film zazářil ve filmu Christine, kde se při natáčení seznámíl s Romy Schneider, se kterou posléze strávil 6 let života a dokonce se i zasnoubili. Delon skvěle skloubil svůj herecký výkon s dámou po jeho boku, a jeho slávě to jen prospívalo. Potvrdil to svým dalším výkonem v komediálním filmu Faibles Femmes neboli Slabé ženy. Byl to jeho první film, který se promítal i v USA a kde sklidil obrovský úspěch. Netrvalo dlouho a Delon měl pokořené francouzské, americké a italské plátno. Po třech letech kariéry se nastálo usadil v srdcích diváků.

 

Brzy si Delon odbyl i svůj debut v divadle. V roce 1961 v Paříži ve hře Johna Forda Ona je kurtizána stvárnil jednu z hlavních rolí, opět po boku Romy Schneiderové. Krom filmu a divadla se Delon nebál ani zpěvu. V roce 1973 nahrál Delon duet s francouzskou popovou hvězdou Dalidou. Jejich píseň Paroles paroles neboli Řeči řeči měla úspěch nejen ve Francii, ale po celém světě.

 

 

Stejný rok byl důležitý i pro českého diváka. Delon si zahrál, v u nás populárním filmu Dva muži ve městě. Další nezapomenutelné snímky v Delonově sbírce jsou například – Smrt darebáka, Bumerang či Tři muži k zabití. Svět však pravědobodně nejvíce okouzlil svojí rolí bandity Černého tulipána ve stejnojmeném  dobrodružném filmu z roku 1964.

 

 

V poslední době jste mohli Alaina Delona spatřit ve snímcích Zorro nebo v jeho zatím poslední filmu Asterix a Olympijské hry, kde zahrál vedlejší roli Julia Césara tak brilantně, že svým výkonem dle některých kritiků zastínil představitele hlavních rolí.

 

 

Vyjmenovávat všechna Delonova díla a úspěchy nemohu, to bych potřeboval nespočet věcí počínaje kalkulačkou a konče hodně trpělivými čtenáři, co rádi čtou texty podobající se telefonímu seznamu. Reflex vám však může nabídnout alespoň výtažek z oněch krásných 75 let, které nás Alain Delon obohacuje svým talentem. Všechno nejlepší pane Delone!