Tricky

Tricky Zdroj: Wikipedia.org

Koncertní menu týdne: Tricky, Buena Vista Social Club a berlínské narozeniny

Koncertní nabídka na tento týden? Potemnělá hvězda devadesátých let jménem Tricky, exkluzívní dvoudenní oslava třicátých narozenin Einstürzende Neubauten v Divadle Archa, blyštivé slavení patnácti let Lucerna Music Baru s Brand New Heavies, kubánský cirkus Buena Vista Social Club a elektroničtí divočáci Crystal Castles.

TRICKY

8. 11. 2010 - Lucerna Music Bar, Praha

V devadesátých letech patřil mezi ústřední postavy britské klubové scény. Zejména jeho debutové album Maxinquaye patří k tomu vůbec nejlepšímu, co v té době vzniklo. Tricky byl oprávněně považován za osobnost, která může změnit tvář pop-music. Svůj nezpochybnitelný potenciál v novém tisíciletí poněkud rozmělnil, přesto však dokázal (zejména v posledních letech) vydat docela podařené desky. Zůstává otázkou, zda v Lucerna Music Baru uvidíme muzikanta, jenž má i dnes co říct, či jen vyhaslou ikonu. Jisté je jedno – veselé to nebude.

 

 

BRAND NEW HEAVIES

11. 11. 2010 - Lucerna Music Bar, Praha

Další zajímavé jméno z klubové Británie devadesátých let. Brand New Heavies se však pohybovaly a pohybují ve zcela jiných vodách než výše zmíněný Tricky. Zatímco zakládající člen Massive Attack se brodí v městských stokách, Brand New Heavies surfují na vlnách sedmdesátkového funku. Kdysi pomáhali definovat žánr acid jazz. Od té doby už nějaký čas uplynul a podobně jako u Trickyho je otázkou, zda má kapela ještě co říct k dnešku. Na narozeninový večírek (Lucerna Music Bar slaví patnáct let) by to ale nemusela být špatná volba.

 

 

EINSTÜRZENDE NEUBAUTEN — „3 DECADES OF EINSTÜRZENDE NEUBAUTEN, 2 NIGHTS OF CELEBRATION“

11. a 12. 11. 2010 - Divadlo Archa, Praha

Berlínská kapela Einstürzende Neubauten slaví třicet let a nutno podotknout, že zestárnout dokázala celkem elegantně. Narozeninová trachtace v Divadle Archa je rozdělena do dvou dnů. Ve čtvrtek bude standardní koncert (i když slovu standardní jako by se v souvislosti s EN vzpouzela klávesnice), na pátek přichystala skupina speciální program sestávající z kratšího bloku méně hraných skladeb, ze sólových performancí jednotlivých členů, z filmů a instalací.

 

 

ORQUESTA BUENA VISTA SOCIAL CLUB

13. 11. 2010 - Kongresové centrum, Praha

Už je to víc než třináct let, co americký kytarista a producent Ry Cooder nahrál album s předními kubánskými muzikanty a vydal je pod hlavičkou Buena Vista Social Club (havanský členský společenský klub známý především svými tanečními a hudebními aktivitami; zejména ve 40. letech 20. století byl místem setkávání kubánských hudebníků). Celosvětovou slávu projektu podpořil o dva roky později skvělý filmový dokument Wima Wenderse. Buena Vista Social Club se v Praze představí už poněkolikáté. I tentokrát provede jedenáctičlenná formace z Havany diváky kubánskou hudbou dvacátého století.

 

 

CRYSTAL CASTLES

14. 11. 2010 - Lucerna Music Bar, Praha

V poslední době bylo o Crystal Castles slyšet v souvislosti s nahráním písně I’m not in Love — zejména proto, že ji s nimi nazpíval Robert Smith z The Cure. Singl by měla vyjít v prosinci, na Internetu skladbu najdete už teď. Kanadská dvojice má na svém kontě dvě alba, která se v nejrůznějších novinářských anketách shodně umisťovala na nejvyšším příčkách. Kombinace „laciné“ elektroniky, punkové syrovosti a chytlavých popěvků je přesně to, co by v neděli mohlo Lucerna Music Bar obrátit vzhůru nohama.