james bond

james bond Zdroj: archiv

10 nejlepších úvodních písní pro Bonda. Jamese Bonda

Ve dvaadvaceti filmech (Nikdy neříkej nikdy se nepočítá a vy víte proč) ho hrálo šest různých herců, vystřídal v nich desítky žen a postřílel stovky nepřátel nejrůznější politické a národnostní příslušnosti. Jedno ale zůstává stejné - stylové úvodní sekvence: to tradičně nejlepší ze všech "bondiád".

Dr. No (1962)

Ano, není to tak úplně píseň - společně se skladbou Johna Barryho pro film V tajné službě jejího veličenstva je to jediný orchestrální úvod filmu -, ale musí tu být, protože je historicky první a ikonická: úvodní skladba pro první bondovský film se Seanem Connerym, který v té době ještě neváhal vytít ženě políček.

Srdečné pozdravy z Ruska (1963)

Píseň From Russia With Love má pěkně daleko k bombastičnosti pozdějších úvodních bondovských kusů, ale asi právě proto z jejich seznamu tolik vyčnívá. Nazpíval ji idol šedesátých let Matt Monro a přestože v původním úvodu snímku nebyla zpívaná, byl jeho hlas slyšet v průběhu filmu a závěrečných titulcích.

Goldfinger (1964)

"Šokující." To, že James Bond stihne zabít několik (v pozdější době i desítek) lidí ještě před úvodními titulky, se stalo příjemným standardem. U Goldfingera tomu není jinak - přičemž v něm vytváří soudtrack jeho života hlas Shirley Basseyové. V písni se vůbec poprvé zpívá o filmovém záporákovi. Je zlý, zlý, zlý.

Thunderball (1965)

Ještě jednou píseň o úhlavním záporákovi, tentokrát v podání pravého a jediného Toma Jonese. V kruzích kolem bondovského byznysu se z otce na syna dědí legenda o tom, že Tom Jones držel závěrečný tón písně při nahrávání ve studiu tak dlouho, dokud sebou v bezvědomí nešlehl o zem.

Žít a nechat zemřít (1973)

Pozor, úvod klipu je drastický... A pak to začne - první kovaně rockenrollová píseň, použitá v bondovském úvodu, kterou napsal Paul McCartney a nahrál ji se svou tehdejší kapelou Wings. Od té doby to zpíval kdekdo, ale bez těch pohyblivých obrázků, připomínajících hodně špatný trip na peyotlu, už to nějak není ono.

Vyhlídka na vraždu (1985)

Osmdesátá léta jsou tady! Úvodní píseň nazpívali Duran Duran, toho času oblíbení hlavně na našich pouťových zábavách, a svým bondovským singlem si vysloužili nominaci na Zlatý globus. Duran Duran se k tomu přitom dostali jednoduše - jejich opilý basák se na jakési párty přišoural k producentovi bondovské série a pravil: "A někoho pořádnýho necháte tu úvodní písničku nahrát jako kdy?"

Zlaté oko (1995)

Nová doba. Srpy a kladiva padají z nebe a tříští se o rudou zem. V devadesátých letech James Bond řešil zásadní dilema, koho bude třískat po hlavě pažbou své trademarkové pistole Walker PPK teď. On se ale vždycky něco najde, jak dokázal snímek, jehož úvodní skladbu složil Bono Vox a nazpívala Tina Turner.

Zítřek nikdy neumírá (1997)

Písničkářka Sheryl Crow si použití své písně vyboxovala v kompetitivním procesu, jehož se účastnily songy dvanácti muzikantů (včetně kapely Pulp a zpěvačky k. d. lang). K. d. lang byla ale slyšet alespoň v závěrečných titulcích a Pulp si dali svůj kousek na vlastní album, takže nikdo z finalistů nepřišel zkrátka.

Jeden svět nestačí (1999)

Tohle se hodně hrálo na MTV, když se na MTV ještě hrála opravdová muzika. Dnes už je z MTV jen stanice pro stupidní reality shows a na nejlepší roky kapely Garbage, která má skladbu na svědomí, už můžeme taky jenom vzpomínat. Tak na ně vzpomínejme alespoň v dobrém.

Casino Royal (2006)

Úvod prvního snímku s Danielem Craigem v roli Bonda se od těch předcházejících liší v jednom podstatném detailu - místo siluet půvabných dívek z dřívějška se tu pozornost soustředí na Jamese Bonda, který mlátí lidi. Chris Cornell ze Soundgarden tu také zpívá zcela jasně: "You know my name." Ano. Moc dobře.

Rozsáhlý materiál o Jamesi Bondovi najdete v novém Reflexu.