Model Ariela Šarona v komatu

Model Ariela Šarona v komatu Zdroj: repro: Telegraph.co.uk

Neuvěřitelné! Ariel Šaron v kómatu je vystaven jako artefakt

Zdá se, že touhy umělců a bohužel i rádobyumělců jsou neukojitelné. Další příklad je z izraelského Tel Avivu, kde na výstavě poslouží jako „umělecký kus“ tělo bývalého premiéra země Ariela Šarona, který je už od ledna 2006 v kómatu.

 

Exponát izraelského umělce Noama Braslavského leží v prázdné místnosti na nemocniční posteli, má otevřené oči a díky ukrytému mechanismu i dýchá. Je to pojímáno jako „výstava“.

 

Model Ariela Šarona v kómatuModel Ariela Šarona v kómatu|repro: Telegraph.co.uk

 

Bývalý premiér Ariel Šaron je vystaven jako model v životní velikosti (viz video). Má to prý být alegorie.

 

„Tento muž není jen tak nějakou osobou. Stále má obrovský vliv na život všech lidí, kteří žijí v této zemi," řekl britskému listu The Daily Telegraph Braslavsky. „Je mým právem tohoto člověka opět dostat do novinových titulků,“ dodal umělec. A jak řekl, tak přesně se stalo. Zpráva o vystavení obletěla okamžitě svět.

 

Model Ariela Šarona v kómatuModel Ariela Šarona v kómatu|repro: Telegraph.co.uk

 

Mám však obrovské pochybnosti, zda právě tento způsob prezentace Šarona je správný. Udělat si z člověka v kómatu dílo pro výstavu mi přijde krajně nechutné.

 

Ariel Šaron je v kómatu od 4. ledna 2006. Tehdy utrpěl vážnou mozkovou příhodu. Dne 11. dubna stejného roku byl proto prohlášen za trvale neschopného vykonávat funkci premiéra.

 

Hlasujte pro Reflex.cz ve finále Křišťálové Lupy 2010. Děkujeme.