mickey rooney

mickey rooney Zdroj: wikipedia.org

Mickey Rooney: Muž, který prošel dějinami kinematografie

Herec Mickey Rooney oslavil devadesáté narozeniny. Je vlastně neuvěřitelné, že ještě žije a natáčí někdo, kdo hrál ještě v němých filmech.

 

Leckdo bude nejspíš jméno Mickey Rooney lovit z paměti těžko, leckdo ho možná nikdy neslyšel. Ono je to skutečně hodně dávno, kdy byl Rooney slavný, ale slavný byl a velmi – na přelomu třicátých a čtyřicátých let patřil k nejlépe placeným hercům v Hollywoodu. V jeho filmografii napočítáme na 320 filmů – včetně televizních a krátkých z dvacátých let. Poprvé stál Rooney před kamerou jako šestiletý, hrál trpaslíka a do pusy mu strčili cigaretu, tehdy se ještě jmenoval Joe Yule.

 

Na veřejnosti už ale začal vystupovat jako osmnáctiměsíční batole, mohli za to rodiče, oba byli kabaretiéři a vystupovali na neyorských scénách. Matka si to ale s talentovaným chlapcem namířila do slunečné Kalifornie. Zatímco Chaplin bodoval s groteskami o tulákovi, malý Joe se začal prosazovat se skeči o chlapci jménem Mickey McGuire. Křestní jméno si pak už nechal. Na svůj věk byl malý (nikdy nepřerostl 160 cm) a také velmi šikovný: skvěle tančil, stepoval, ovládal akrobacii, zpěv, hrál na několik hudebních nástrojů. Který herec to dnes může říct.  Že má široký záběr, dokázal jako šestnáctiletý v roli Puka ve slavné Reinhardtově filmové adaptaci Shakespearova Snu noci svatojánské.

 

Byl čtyřikrát nominovaný na Oscara, dvakrát získal čestnou pozlacenou sošku – v roce 1938 („za přínos ducha mladosti na filmové plátno“) a v roce 1982 („za celoživotní dílo“). Měl několik vlastních televizních show, hrál v seriálech (možná jste ho viděli jako trenéra v Černém hřebci), na stará kolena se dokázal prosadit v divadle a filmy točí dodnes (objevil se v Noci v muzeu, v Tropické bouři...) Stihl se osmkrát oženit, poprvé s jednou z nejkrásnějších filmových hereček Avou Gardnerovou. Mickey Rooney je zkrátka živou pamětí Hollywoodu. Všechno nejlepší!