Krištof Kintera - Světlo sebevrahů

Krištof Kintera - Světlo sebevrahů Zdroj: Visualizace: Krištof Kintera

Světlo sebevrahů

Výtvarník Krištof Kintera věnoval Praze objekt, který by měl v dohledné době stát pod Nuselským mostem. Socha lampy veřejného osvětlení svítící k nebi bude stát v místě, kde dosud ukončily svůj život na tři stovky sebevrahů.

 

Nabízí se ptát po tom, zda jde o glorifikaci nebo pietu.

Jde o pietu. Memento mori. Nikdy jsem to nevnímal ani jako památník, ani jako pomník. Je to připomínka toho, že v okolí daného místa skončilo svůj život velké množství lidí. A navíc, není to jen o tom. Metafora a symbolika, kterou socha nabízí, se nutně nemusí vztahovat k tematice sebevražd. Jak by mohla ohnutá lampa glorifikovat sebevraždu, to nevím.

 

Z dříve Gottwaldova, dnes Nuselského mostu skočily dosud asi tři stovky lidí. Proč vás zajímají?

Nemám žádnou přímou osobní zkušenost se sebevraždou někoho velmi blízkého ve svém okolí. Ale stejně jako každý znám celkem dost lidí, kteří tuto zkušenost mají. Moje motivace je dána spíš pocitem, který mívám, když se v těch místech vyskytuji. Mají zvláštní atmosféru, která je faktem smrti poznamenaná.

 

Jak odhadujete, že místní přijmou tohle dílo a ideu?

Vzhledem k tomu, že tam ta socha ještě nestojí, nevím, co tomu kdo řekne.

 

Debata na to téma se ale už rozběhla.

Včera jsem udělal tu chybu, že jsem se podíval na diskuse pod články o té věci. Samozřejmě jsem tam našel anonymní, radikálně odmítavé názory, se kterými se já ale neztotožňuji.

 

Odmítavé z jakého úhlu pohledu?

Narážel jsem tam opakovaně na jakousi anachronicko-křesťanskou až opovržlivou odmítavost k činu sebevraždy, potažmo vůbec k té myšlence umístit tam to dílo, které na daný akt poukazuje.

 

Krištof Kintera - Světlo sebevrahůKrištof Kintera - Světlo sebevrahů|Visualizace: Krištof Kintera

 

Tedy v tom smyslu, že ty, kteří si sáhli na život, je naopak třeba dát do hromadného hrobu a zasypat vápnem než jim stavět sochy?

Přesně tak. A přejet je buldozerem, napíchnout na tu lampu pod mostem. Stydím se takovou žumpu i jen ventilovat. Vnímám sebevraždu jako legitimní právo každého člověka skoncovat s vlastním životem. Samozřejmě se všemi neblahými důsledky, které to přináší. Děje se to denně a nelze se k tomu stavět zády. Je to tak, i když je to bolestné a smutné. Měli bychom o takových věcech přemýšlet s respektem.

 

Kdy bude socha pod mostem stát?

Nápad je poměrně starý, udělal jsem svébytnou minimalistickou sochu z lampy veřejného osvětlení, která původně neměla žádnou konotaci s Nuselským mostem. Až to, že by měla stát pod Nuselským  mostem, jí vystavuje do konfrontace s daným prostředím. Momentálně se vyběhávají všechna potřebná povolení a razítka stavebního charakteru. Pokud to stavební úřad schválí, mohla by tam být instalována snad i do měsíce.

 

Bude instalace díla náročná?

Realizace je poměrně jednoduchá, srovnatelná se vztyčením lampy veřejného osvětlení a řekněme i finančně téměř zanedbatelná, jde přece o jednu lampu navíc v městském mobiliáři. Ke všemu starou, použitou a vyřazenou. Názory, že se tady někdo pakuje na osudu sebevrahů, které jsem včera také četl, jsou tedy mimo mísu.