Klasický model "botasek" osvěžili před dvěma lety Jan Kloss a Jakub Korouš pro školní projekt botas classic 66. Firma Botas za něj loni získala titul Výrobce roku 2009 v soutěži Czech Grand Design.

Klasický model "botasek" osvěžili před dvěma lety Jan Kloss a Jakub Korouš pro školní projekt botas classic 66. Firma Botas za něj loni získala titul Výrobce roku 2009 v soutěži Czech Grand Design. Zdroj: 100 % design London

Květinářské kyblíky s kytkami ve vyšším stylu představuje Jakub Berdych ze studia Qubus
Ručně vyráběná váza firmy Marubi, jejíž název ve staré japonštině znamená oblá krása. Přiléhavé.
Futuristické vize designérů Futuristy
Michael Thonet by se zaradoval - nábytek firmy TON, kterou před 140 lety založil, má i dnes šmrnc i klasu, jak by řekl laik.
Čerstvý vítr ve staré a vážené firmě Moser, tradičního dodavatele klientů z vyšších vrstev.
10
Fotogalerie

Český design v centru Londýna. Na vlastní oči a na sto procent

Na takzvané „main avenue“, ve středu pozornosti davů, se válí hromada barevných proužků na botaskách Botas, kousek vedle futuristické kalíšky návrhářů z Futuristy, prima hodinky Prim a andělská těla křišťálových sklenic od Artěla.

 

Jsem na londýnském veletrhu 100 % design London, kolem mě právě prochází krásná Asiatka v taftových šatech naruby a neomylně, aby mi nezkazila rým, jde obdivovat českou obří vázu MARUBI… Jedna z největších mezinárodních přehlídek interiérového designu právě začala a Češi jsou nejen u toho, ale přímo v tom.

 

Ode dneška až do 26. září bude Českou republiku ve výstavní hale Earls Court reprezentovat čtrnáct firem (a dokonce jeden řečník – designér Jakub Čtvrtník bude držet o svých zkušenostech z práce pro NASA, IKEA, Volvo nebo Electrolux hodinovou přednášku). Pod společnou hlavičkou Czech Selection se konečně skrývá něco, čím se Češi můžou chlubit v zahraničí – a oceňují to i davy skvěle oblečených byznysmenů, postarších estétek i avantgardních studentů, které přes setrvalý déšť (ano, jsme přece v Anglii) do centra Londýna dorazily.

 

Prohlédněte si výstavu ve fotogalerii.

 

Kromě světoznámých francouzských sklářů Baccarat a rakouských broušených váz od Lobmeyra, všemožných tapet a dlaždic a stolků a pantů a mřížek a skříněk a svítidel a talířů a tašek a broží a botek uvidí třeba i opulentní přehlídku milovické firmy Lasvit, která má v Londýně pobočku. Nádherné lustry – ledopády – od Jitky Kamencové Skuhravé tak možná najdou uplatnění v hotelových lobby v zahraničí, odkud ostatně pochází 95 % zisků úspěšných sklářů z Lasvitu, cílících hlavně na zákazníky z vyšších sfér. Dále jsou k vidění židle a stoly od českých firem TON, A.M.O.S. design a Process, tradiční české sklo s moderním šmrncem od Mosera a sklenky od návrhářů ze svitavské Bohemia Machine, stříbřené sklo Verreum, nonkonformní kýble na květiny od provokatérů ze studia Qubus a dekorativních miskovitých – jak to jen nazvat… ehm… – artefaktů od Beldy.

 

Křišťálová LupaKřišťálová Lupa|Reflex.czDocent Michal Froněk ze studia Olgoj Chorchoj navrhl českou prezentaci tak dobře, že se vedle sousední sdružené výstavy norských designérů rozhodně neztrácí. Je radost si uvědomit, že české Ministerstvo průmyslu a obchodu investuje rozumné peníze do představení něčeho, co sice nevydělá tolik peněz jako prezentace řekněme těžebních strojů, ale přesně tyhle akce dokážou postavit do světel světových reflektorů spojení české tradice a modernity a bezbolestně najít českým umělcům nejen zákazníky a klienty, ale i inspirační zdroje.

 

Ukázky z výstavy najdete ve fotogalerii.