Lucie Bílá je spokojená s proměnami účesů, které jí pro jednotlivé díly vytváří její vizážistka

Lucie Bílá je spokojená s proměnami účesů, které jí pro jednotlivé díly vytváří její vizážistka Zdroj: Dana Kolářová, Jiří Hadač, archiv TV Prima

Česko Slovensko má talent. Hlavně na dojetí k slzám

Dostala jsem za úkol sledovat Česko Slovensko má talent na Primě. Z občasného přepínání na nováckou Talentmanii jsem usoudila, že na mě padlo to menší ze dvou televizních zel.

 

Prima od začátku operovala tím, že její show je „značkové zboží“, tedy původní formát vyzkoušený ve světě. Zatímco z Novy neustále zaznívalo: „Vysíláme v přímém přenosu!“, což v překladu znamenalo „nic se neděje, ale my z toho hezky po česku uvaříme celý večer“, na Primě nastoupili do klasického castingového sestřihu jednotlivých vystoupení. Ještě před tím ale pořadu věnovali zvláštní vydání VIP zpráv, během kterých Jan Kraus důkladně odrovnal Ivanu Gottovou a v nichž novému pořadu popřál vše nejlepší Pavel Bém a požehnal mu arcibiskup Dominik Duka.

 

S tímto posvěcením se šlo bez větších štráchů na věc a v rychlém sledu se před kamerou střídal tančící pes s rodinnou metalovou kapelou, kvartetem bubeníků, solidní krasojezdkyní na kole, dvojicí slepých raperů, cvičitelem tygrů, sebedestruktivním iluzionistou, párem slušných zpěvaček a samozřejmě několika rádobyzpívajícími staršími dámami, evidentně posílenými úspěchem Susan Boyleové. Největší výhodou téhle podívané bylo její tempo: moderátoři nezdržovali marešovskými vtípky, ale fungovali spíš jako glosátoři dění na scéně, ty největší trapárny se povětšinou odehrály zrychleně nebo v sestřizích, a když už se režie na něčem zasekla, bylo to relativně ke koukání nebo alespoň trochu zajímavé, případně dojemné.

 

Na dojetí se tady vůbec hodně sází. Před časem to na Slovensku v téhle soutěži dotáhla dost daleko šikovná gymnastka s Downovým syndromem, my už jsme včera viděli onu dvojici slepých raperů, jimž porotce – producent Jaro Slávik - doporučil, ať jdou rovnou vydat cédéčko. Ještě předtím řekl čtrnáctileté zpívající dívence z Třince, že může už teď z fleku vystupovat v USA. Je to rána pod pás, holka se podívá maximálně do Prahy a pak bude zpívat někde na Ostravsku po tancovačkách. Nicméně lidi v publiku šíleli. A Lucie Bílá zatlačila slzu. První a rozhodně ne poslední. Její emocionální potenciál je zárukou, že dojetí poteče z obrazovky proudem.

 

A co na to lidi? Novu sledovalo 15,1 procenta diváků starších patnácti let (což je 1,336 miliónu lidí), Prima na tom byla o něco hůře: 12,9 procenta (tedy 1,142). V přepočtu na podíl dospělých diváků je to 35,9 procenta ku 29,8 procenta pro Novu. Vyšší číslo ještě nemusí znamenat jasné vítězství: pro Novu je tenhle výsledek slabý, pro Primu slušný. Průzkumy navíc dodávají, že od 20:45 začali lidé povážlivě často přepínat z Novy na Primu. Uvidíme za týden. Nova bude navíc s Talentmanií obtěžovat už od středy. Je docela dobře možné, že jedna „show“ umoří druhou a profitovat z toho bude Česká televize.

 

Zaujal vás tento článek? Podpořte nás v anketě Křišťálová Lupa 2010. Děkujeme.