Sázavafest 2010

Sázavafest 2010 Zdroj: Adam Kolář

Sázavafest se potápí, ale pořád vyhrává

Už dobře dvanáctihodinový déšť, místy přerušovaný blesky, polévá Kácov nad Sázavou. Stanové městečko dvanácti tisíc festivalových fanoušků prořídlo, dokonce ubylo stánků občerstvením. Festival obalený bahnem nad rozvodněnou řekou ale stále pokračuje.

 

„Včera nám komplet vykradli stany, neměli jsme ani spacák, jsme zmrzlí, mokří a naštvaní. Ale viděli jsme v noci Nightworks a tak to asi stálo nakonec za to“, říká cestou k východu Petr z Jilemnice, jehož táta jede do Kácova vypůjčenou dodávkou, aby všechny odvezl domů.“ Od rána ubyla spousta stanů a i dole ve festivalové části je lidí poskrovnu. Nicméně, po vzoru Titaniku, loď se potápí, ale hraje se.

 

Sázavafest 2010Sázavafest 2010|Adam Kolář

 

Program zatím běží beze změny. S tím rozdílem, že například na čím dál populárnější Charlie straight přišlo ve srovnání s Colors of Ostrava o několik tisíc lidí méně. V hustém dešti postávala i s námi dvěma pod pódiem slabá stovka lidí. Ester Kočičková a Kujooni zezačátku dokonce hráli asi pro patnáct lidí.

 

Sázavafest 2010Sázavafest 2010|Adam Kolář

 

Obchodníci vyprodali holinky i pláštěnky , které tu byly k mání od včerejška, a tak si lidé balí promáčené boty do igelitek a oblékají na sebe pytle na odpadky.

 

Sázavafest 2010Sázavafest 2010|Adam Kolář

 

Stánkaři kopou strouhy, aby jim voda a bahno nezničily zboží a uzavírají sázky, kdy se vylije voda ze břehů Sázavy. „Šel jsem v šest spát, teď jsou tři odpoledne a od té doby, podle mě, stoupla voda nejméně o půl, třičtvrtě metru,“ říká prodavač Cecík z Growshopu a dodává, že jakmile sem vjedou auta, aby začala uklízet, řada obchodníků tu zůstane uvězněná nejméně do pondělí, protože se kvůli rozježděnému hlubokému bahnu nedostanou ven. Organizátoři s košťaty vyhánějí vodu z jevišť a také v kinologickém domku u Štěpánky, který se spontánně stal naším zázemím, se přizpůsobili situaci. K mání je tu grog za třicet osm korun a svařené víno za dvacet osm a od rána prakticky plno.

 

Sázavafest 2010Sázavafest 2010|Adam Kolář

 

„Zatím se nic neděje, ale jsme připraveni na eventuální změny. Existuje varianta, že v sedm hodin večer budeme muset  uzavřít obě malé stage - Balbínku a Coca colu a dál pojedou jen tři hlavní scény. Jsem ve spojení s meteorology i hydrology. Prozatím tu hlásí povodňový stupeň dva,“ informoval Reflex Pavel Kloupar, zakladatel, ředitel a šéfdramaturg Sázavafestu.

 

Sázavafest 2010Sázavafest 2010|Adam Kolář

 

Večer by podle plánu měli vystoupit britští Chumbawamba a také finské uskupení Leningrad Cowboys se světovou premiérou svojí mexické show. Poslední tóny letošního Sázavafestu nad Kácovem by měly doznít v šest ráno.

 

Sázavafest 2010Sázavafest 2010|Adam Kolář

 

Pro další informace o Sázavafestu a zvyšujících se hladinách řek sledujte Reflex.cz.