Slované jdou do nebe! (Zavedení slovanské liturgie, Alfons Mucha, 1912)

Slované jdou do nebe! (Zavedení slovanské liturgie, Alfons Mucha, 1912) Zdroj: Isifa.com

Slovanská epopej patří do Prahy. Jenže zůstává v Krumlově

Jako v Kocourkově jsem si připadal dnes ráno. Původně jsem se totiž chystal do Moravského Krumlova zdokumentovat sundavání první části Slovanské epopeje. Jenže, jak se zdá, její plánované stěhování se na nějakou dobu odkládá.

 

Právní zástupci Muchovy rodiny totiž podali žádost na Městský úřad Moravského Krumlova o vyslovení zákazu stěhování do doby rozhodnutí o vlastníkovi celého díla. Přitom Obvodní soud pro Prahu 1 už dvakráte návrh podobného opatření zamítl. Z dokumentů, které má Reflex k dispozici je zřejmě, že hlavní město Praha je opravdu skutečným vlastníkem Slovanské epopeje.

 

Pozastavení stěhování dnes ráno potvrdil rozhlasové stanici Rádio Česko starosta Moravského Krumlova Jaroslav Mokrý: „Já předpokládám, že budeme muset s tím stěhováním chvilku počkat, dokud soud nerozhodne o vlastnictví.” K čemuž dodal: “A podle toho, jak funguje české soudnictví, to může trvat i několik let.“ Otázkou je, zda na podobné rozhodnutí má podle českých zákonů právo.

 

Ponechme nyní stranou, zda by nebylo lepší, aby Mucho dílo rozporuplné kvality na Moravě zůstalo, či zda je Velká dvorana Veletržního paláce v Praze vhodným místem k jeho vystavení.

 

O co tu jde především? Obávám se, že hlavně o mediální zviditelnění. Po Moravském Krumlově by bez Slovanské epopeje tzv. ani pes neštěkl. A díky velkému mediálnímu zájmu se návštěvnost tamního zámku, kde je Muchův cyklus vystaven, zvedla několikráte. Pražský radní pro kulturu Ondřej Pecha se zase prostřednictvím plánovaného stěhování Epopeje do Prahy dostal do primetimů televizních a rozhlasových pořadů tak, jako nikdy před tím. A to samé se dá bezesporu říct i o „rozbušce” celého případu, o bývalém bankéři a předsedovi Muchovy nadace Johnu Muchovi.

 

Vznikla tak nechutná tahanice o dílo jednoho ze dvou (vedle Františka Kupky) nejvýznačnějších malířů české historie, a to v době, kdy právě vzpomínáme stopadesáté výročí jeho narození. Jsem přesvědčen o tom, že Slovanská epopej do Prahy stejně doputuje. Jen to bude trvat déle, bude to stát ještě víc peněz a víc ostudy. A z pořádné osudy kabát, jako v Kocourkově.