Kindle

Kindle Zdroj: Wikipedia.org

Ebooks: Kaplického knihovna bude k ničemu

Tak dlouho se řešila stavba nové budovy Národní knihovny podle návrhu Jana Kaplického, až by byla nakonec asi zbytečná. Respektive by se musela předělat takovým způsobem, že by místo knihovny ve skutečnosti šlo o velkou serverovnu. Zatímco se totiž v Praze stále dokola řeší, kam a proč budovu plácnout, to důležité se (jako vždy) odehrává někde jinde.

 

Největší on-line knihkupectví na světě Amazon oznámilo, že během celého druhého čtvrtletí letošního roku poprvé v historii prodávalo systematicky více knih v elektronické podobě než knih svázaných, z mrtvých stromů dělaných.

 

Za vším samozřejmě stojí elektronická čtečka Kindle, kterou před několika měsíci Amazon dotlačil i do Evropy. Jednoduché zařízení, jež umožňuje poměrně komfortně číst dlouhé texty na nepodsvíceném displeji, bylo nyní doplněno iPady a dalšími zařízeními, na něž si můžete knihy stáhnout a zároveň si je (pokud vám Kindle vypadne třeba z okna nebo ho necháte někde na dovolené) zde zálohovat.

 

Trend navíc bude pokračovat. Nyní se Kindle prodává za nějakých 180 dolarů (je to sice hodně, ale pokud uvážíte, že elektronické knihy stojí půlku a méně ceny knihy papírové, po nákupu nějakých deseti e-titulů jste na svých), ale očekává se, že Amazon přijde s osekanou verzí, která by měla stát možná čtvrtinu původní ceny. A pokud tento padesátidolarový Kindle opravdu dorazí, s pravděpodobností hraničící s jistotou definitivně pohřbí papírovou knihu.

 

A jako zcela vedlejší produkt procesu, jenž po několika stech letech zásadně změní naše vnímání psaného textu, se tudíž z Kaplického knihovny stane tak maximálně serverovna. Protože k ničemu jinému už tou dobou nebude dobrá.