mucha

mucha Zdroj: Archiv

Slovanská epopej: Mucha a Incheba

Včera byla zamítnuta žádost na vydání předběžného opatření proti plánovaném červencovému stěhování Slovanské epopeje z Moravského Krumlova do Prahy. Pražskému magistrátu se tak definitivně otevřela cesta k realizaci plánu vystavit dvacet Muchových velkoformátových pláten ve Veletržním paláci.

 

Stížnost proti zmíněnému plánu vedení hlavního města Prahy podal prezident Muchovy nadace a údajný malířův vnuk John Mucha. Jak známo, Mucha pro cyklus obrazů prosazuje stavbu pavilónu na místě bývalého Stalinova pomníku, zatímco město zvolilo variantu převozu epopeje z Moravského Krumlova do Veletržního paláce. Soud svým rozhodnutím nepřímo potvrdil vlastnictví Muchova cyklu hlavním městem, což nakonec dokládají i dokumenty, které má Reflex k dispozici.

 

Rozhodnutí o přestěhování epopeje do Prahy přišlo mimo jiné poté, kdy se dnešní majitel moravskokrumlovského zámku, kontroverzní společnost Incheba, rozhodla rozporovat rozhodnutí o výplatě pojistného za shořelou část budovy Průmyslového paláce na Výstavišti v Holešovicích, kterou má od pražského magistrátu v pronájmu.

 

K plánované výstavě se pražský radní pro kulturu Ondřej Pecha vyjádřil pro Reflex takto: „Na podzim, při příležitosti sto padesátých narozenin Alfonse Muchy, vystavíme celou Slovanskou epopej ve Velké dvoraně Veletržního paláce. Navrátí se tak na místo, kde byla vystavena již v roce 1928 - s tím, že tehdy bylo vystaveno jen devatenáct obrazů, protože poslední dvacátý ještě nebyl dokončen. Výstavu připraví Galerie hlavního města Prahy, která Slovanskou epopej spravuje. Tedy nejedná se o klasickou zápůjčku, nýbrž Praha si od Národní galerie prostory pronajme a sama výstavu uspořádá.“

 

Slovanská epopej bude v Holešovicích vystavena do jara roku 2011, na které jsou již v prostorách Velké dvorany naplánovány další výstavní projekty. Praha též jedná o následném navrácení obrazového cyklu do Veletržního paláce - s tím, že by jednotlivé obrazy mohly být od druhé poloviny roku 2011, tedy během následné dlouhodobé výstavy, průběžně restaurovány. Toto rozhodnutí bude zřejmě už v kompetenci nové rady magistrátu hlavního města Prahy, která vzejde z podzimních voleb, a doufejme, že i nového ředitele Národní galerie.

 

 

Následuje: Kopie téměř sto let staré smlouvy mezi americkým donátorem Charlesem H. Crainem, malířem Alfonsem Muchou a obcí královského hlavního města Prahy. Na jejím základě zřejmě včera Obecní soud pro Prahu 1 zamítl žádost pana Johna Muchy o vydání předběžného opatření proti stěhování Epopeje z Moravského Krumlova.

 

Smlouva ke Slovanské epopejiSmlouva ke Slovanské epopeji|Reflex

 

Slovanská epopej - smlouvaSlovanská epopej - smlouva|Reflex

Smlouva ke Slovanské epopejiSmlouva ke Slovanské epopeji|Reflex

 

Smlouva ke Slovanské epopejiSmlouva ke Slovanské epopeji|Reflex