Festival spisovatelů Praha

Festival spisovatelů Praha Zdroj: © Festival spisovatelů Praha

Absentující nobelisté

Původem americký básník Michael March a publicistka Vlasta Brtníková, organizátoři už 20. ročníku Festivalu spisovatelů Praha, měli letos ještě větší smůlu než obvykle.

 

Nestalo se poprvé, že hvězdy z rozličných důvodů nepřijely – jenže letos diváci, posluchači a hlavně čtenáři přišli hned o dva ze tří avizovaných nositelů Nobelovy ceny za literaturu. Básník z karibského ostrova Svatá Lucie Derek Walcott poslal krásný osobní dopis s omluvenkou – když je člověku osmdesát, nemoc pochopíme. To Němka rumunského původu Herta Müllerová, která nobelovku dostala loni a kterou málokdo zná, k čemuž ona sama přispívá, neboť jednoduše nedává rozhovory, odvolala svou účast velmi náhle, doslova den před začátkem festivalu. A bez osobní omluvy. Prý je na tom psychicky mizerně. Ovšem vzhledem k tomu, že je tématem letošní pražské přehlídky Kacířství a rebelie, můžeme rebelující autorce odpustit – depresivní a krásný úryvek o kapesníku z jejího románu Houpavý dech (v češtině ho vydává Mladá fronta) přečetla na nedělním slavnostním zahájení na Nové scéně Národního divadla Klára Issová a povedlo se jí to výborně.

 

Festival spisovatelů PrahaFestival spisovatelů Praha|© Festival spisovatelů Praha

 

Ze tří avizovaných nositelů Nobelovy ceny tedy zbyl v programu pětidenní akce autorských čtení, debat a autogramiád jediný, čínský prozaik a dramatik Kao Sing-ťien žijící už dvanáct let ve Francii. Ten přednesl velmi dlouhý a velmi milý projev na sobotním předfestivalovém dýchánku v rezidenci primátora – a vůbec se nevyjádřil k humanitárním otázkám v Číně, jak se od něj očekávalo… Za Čechy se budou v následujících dnech prezentovat Michal Ajvaz a Radka Denemarková – rozhovor s touto skvělou prozaičkou, dramatičkou a překladatelkou najdete v Reflexu č. 21. Brzy si budete moci přečíst i chystané interview s dalším hostem festivalu, skotským romanopiscem, scifistou Iainem Banksem, jemuž v češtině vyšlo už pět knih.

 

Festival spisovatelů PrahaFestival spisovatelů Praha|© Festival spisovatelů Praha

 

Letošní Cenu Spirose Vergose Za svobodu projevu převzal třiaosmdesátiletý americký prozaik Peter Matthiessen, zelený aktivista, kterému při jarém výskoku na pódium Nové scény pomáhal další milovník přírody, primátor s prošlou záruční lhůtou Pavel Bém... Dále už budeme sledovat program festivalu společně – vyberete si tady.

 

Nová scéna Národního divadla, Praha 6. – 10. 6. 2010