Alejandro Gonzalez Inarritu a Javier Bardem

Alejandro Gonzalez Inarritu a Javier Bardem Zdroj: Reuters

Muž(i) v nesnázích

Není dobré se na něco příliš těšit, člověk je pak zklamaný. Jsou ale tvůrci, na které je spolehnutí vždycky a za každého počasí. Jako na Mexičana Alejandra Gonzálese Inarrita (Babel, 21 gramů, Amores Perros), který na festival do Cannes přivezl svůj nový film Biutiful.

 

Konečně jsme tu mohli vidět skutečný film, emocionálně silný a originálně filmařsky vyprávěný. A navíc herecky excelentní, to, co v hlavní roli předvádí Javier Bardem (viz foto - napravo od Gonzálese Inarrita) je nejen na festivalovou cenu za mužský herecký výkon, ale rovnou na Oscara. To ovšem předbíháme, protože na festivalech většinou známí herci ceny nedostávají, trofeje často spadnou do klína nehercům odkudsi z Afriky či Asie, kteří se před kameru pak už nikdy nepostaví.

 

Inarritu prohlásil, že byl po Babelu unavený z cestování: „Chtěl jsem natočit film na jediném místě, s jedním výrazným hrdinou, jednodušeji, lineárně vyprávěný. Ale nakonec se z Biutiful vyklubal můj nejnáročnější film.“ Celý příběh se odehrává v Barceloně, dostáváme se tu do prostředí ilegálních imigrantů a dílen fejkového zboží. Javier Bardem hraje chlapíka, který je jakýmsi prostředníkem mezi imigranty a policií, žije za hranou zákona, stará se o dvě děti a umírá na rakovinu prostaty. Taková je výchozí situace strhujícího příběhu, který chvílemi jednoduše bere dech. Není to nijak optimistická podívaná, ale je to nesmírně invenční film si silným tahem a velkým filmovým hrdinou (jakkoli je to vcelku zmetek), kterému máte potřebu fandit a jít s ním až do konce. A pak, přes všechnu depresi je tu velká naděje. Což zřejmě přehlédla mužská část publika, řada kolegů měla k filmu výhrady, zatímco ženy byly nadšené (rozhodně nejen kvůli Bardemovi). Nabízí se vysvětlení, že sledovat muže v nesnázích může být pro muže hodně deprimující. Nejspíš. A nebo prostě nepoznají dobrý film. Vzhledem k tomu, že předsedou poroty je letos v cannes Tim Buton, mohl by to být pro film Biutiful handicap. Uvidíme v neděli.

 

Dobrá zpráva pro všechny ovšem je, že Inarritův film už má českého distributora, takže ho uvidíme i my, pokud všechno klapne, tak možná už na karlovarském festivalu.